Argos Oil overgenomen door Russen

Het Russische bedrijf Sistema behoudt het hoofdkantoor van Argos Oil in Rotterdam.

Rotterdam. Het Russische conglomeraat Sistema heeft gisteren een principeakkoord getekend voor de overname van het Nederlandse Argos Oil. Sistema is één van de grootste bedrijven van Rusland en bezit onder meer banken, telecom- media- en oliebedrijven (Bashneft).

Met de overname verwerft Sistema niet alleen een van de grootste onafhankelijke oliehandelaren van Europa, maar ook toegang tot het omvangrijke tankopslagpark van Argos in de Rotterdamse haven.

Argos Oil zal binnen Sistema zelfstandig kunnen functioneren. Argos was al langer op zoek naar een strategische bondgenoot. „We zijn al enkele jaren op zoek naar een partner die onze strategie van uitbreiding in West-Europa kan onderschrijven. Die hebben we nu met Sistema gevonden”, zegt woordvoerder Jan Dirks.

Argos wil samen met Sistema sterk gaan uitbreiden in West-Europa. „Dan moet je denken aan nieuwe depots en tankstations. Eigenlijk zullen we dezelfde strategie voeren die we nu al in België en Nederland toepassen, maar dan zullen we de uitbreiding zoeken met name in Duitsland en Frankrijk en Zwitserland. De focus komt te liggen op West-Europa.”

Dirks benadrukt dat Argos een zelfstandige positie binnen Sistema krijgt, met Peter Goedvolk die als directeur aanblijft. „We houden het hoofdkantoor ook in Rotterdam en onze wielerploeg zal ook onze naam blijven dragen. Die zelfstandigheid houdt ook in dat onze bestaande contacten met de grote oliemaatschappijen blijven gewaarborgd. Er gaat nu niet ineens alleen nog maar Russische olie door de pijpleidingen.”

De Argos Group is in handen van Argos-oprichter Peter Goedvolk (ongeveer 25 procent), de investeringsmaatschappij Reggeborgh (zo’n 51 procent) van bouwondernemer Dik Wessels en Atlas Invest (17 procent) van Marcel van Poecke. De rest van de aandelen is in handen van het (oud)management.

Argos is in 2011 ontstaan uit de fusie tussen Argos Oil en North Sea Group. Het bedrijf bewerkt, vervoert en verkoopt olieproducten vanaf de raffinaderij tot aan de klant, en is in deze sector de grootste onafhankelijke partij (niet beursgenoteerd of staatsgelieerd) op de West-Europese oliemarkt. Bij Argos, die een omzet boekt van 14 miljard dollar, werken 800 mensen. Argos sponsort een eigen wielerploeg (Argos-Shimano) en financiert Sinfonia, voorheen het Rotterdams kamerorkest. NRC