Argos Groep in Russische handen

De Nederlandse Argos Groep wordt overgenomen door het Russische Sistema. Argos verwacht daardoor zijn positie op de oliemarkt in West-Europa te kunnen versterken.

De Russen rukken op in de Rotterdamse haven. Vorig jaar verwierf de Russische investeringsmaatschappij Summa Group, samen met het Nederlandse tankopslagbedrijf VTTI, een concessie voor een grote olieterminal in de Europoort. Gisteren werd bekend dat het Russische conglomeraat Sistema een akkoord heeft bereikt over overname van de Nederlandse Argos Groep.

Summa is eigenaar van de havens van Primorsk en Novorossiejsk, de grootste twee oliehavens van Rusland. Van alle olie die de Rotterdamse haven importeert, komt inmiddels eenderde uit Rusland.

De terminal van Summa/VTTI moet in 2015 operationeel zijn. De bedoeling is dat 30 miljoen ton per jaar aan ruwe olie per schip over de Baltische zee vanuit Primorsk naar Rotterdam wordt vervoerd. Het Havenbedrijf Rotterdam hoopt dat er een levendige handel in ‘Oeral-crude’ zal ontstaan waardoor Rotterdam op termijn de locatie wordt die de prijs voor deze ruwe olie bepaalt.

Sistema is één van de grootste bedrijven van Rusland en bezit onder meer banken, telecom-, media- en oliebedrijven (Bashneft). Met de overname verwerft Sistema niet alleen een van de grootste onafhankelijke oliehandelaren van Europa, maar ook toegang tot het omvangrijke tankopslagpark bij Rotterdam.

Argos zal binnen Sistema zelfstandig kunnen blijven. Het bedrijf was al langer op zoek naar een strategische partner. „We zijn al enkele jaren op zoek naar een partner die onze strategie van uitbreiding in West-Europa kan onderschrijven. Die hebben we nu met Sistema gevonden”, zegt woordvoerder Jan Dirks.

Argos wil samen met Sistema zijn activiteiten sterk uitbreiden in West-Europa. „Denk aan nieuwe depots en tankstations. We zullen dezelfde strategie voeren die we nu al in België en Nederland toepassen, en die dan uitbreiden naar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De focus komt te liggen op West-Europa.”

Dirks benadrukt dat Argos een zelfstandige positie binnen Sistema krijgt, met Peter Goedvolk die als directeur aanblijft. „We houden het hoofdkantoor ook in Rotterdam en onze wielerploeg zal ook onze naam blijven dragen. Die zelfstandigheid houdt ook in dat onze bestaande contacten met de grote oliemaatschappijen blijven gewaarborgd. Er gaat nu niet ineens alleen nog maar Russische olie door de pijpleidingen.”

De Argos Groep, in 2011 ontstaan uit de fusie van Argos Oil en North Sea Group, is in handen van Argos-oprichter Peter Goedvolk (ongeveer 25 procent), de investeringsmaatschappij Reggeborgh (zo’n 51 procent) van bouwondernemer Dik Wessels en Atlas Invest (17 procent) van Marcel van Poecke. De rest is in handen van (ex-)managers.

Het bedrijf bewerkt, vervoert en verkoopt olieproducten vanaf de raffinaderij tot aan de klant, en is in deze sector de grootste onafhankelijke partij (niet beursgenoteerd of staats gelieerd) op de West-Europese oliemarkt. Minerale brandstoffen zijn de kernactiviteit van Argos. Ook al doet het bedrijf verwoede pogingen om geld te verdienen met de verkoop van groene energie. Bij Argos werken 800 mensen mensen, de omzet bedraagt 14 miljard dollar (10,8 miljard euro).

Argos sponsort een eigen wielerploeg (Argos-Shimano) en financiert Sinfonia, voorheen het Rotterdams Kamerorkest.