Arcadis profiteert al van WK en de Spelen

De opkomende markten stuwen het resultaat van ingenieursbureau Arcadis op. Ook orkanen zoals Sandy bieden kansen.

Het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro werpen hun schaduw vooruit. Afgelopen kwartaal zag ingenieursbureau Arcadis de omzet en winst stijgen, onder meer door opdrachten uit Brazilië en de rest van Latijns-Amerika.

In het derde kwartaal werd 32 procent meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 17,5 miljoen naar 23,1 miljoen euro. De omzet steeg met 34 procent tot 650 miljoen euro.

Arcadis profiteerde vooral van de sterk gestegen vraag naar adviezen, bouwplannen en projectmanagement in Zuid-Amerika – de Europese markt staat onder druk door onder meer dalende overheidsinvesteringen. In Brazilië tekenen de Arcadis-ingenieurs wegen en spoorlijnen die de mijnen moeten ontsluiten. In Brazilië verwacht Arcadis opdrachten binnen te halen rond het WK voetbal en de Olympische Spelen. Er moet nog veel aan infrastructuur aangelegd worden in het land.

Afgelopen kwartaal nam Arcadis het het Braziliaanse waterbouwbedrijf ETEP over (300 medewerkers, omzet 20 miljoen euro). Het totaal aantal werknemers van Arcadis komt daarmee op 21.000. „De Braziliaanse markt groeit sneller dan de markten in Europa en de Verenigde Staten”, zegt topman Neil McArthur in een toelichting. „Voor Arcadis is ETEP een interessant bedrijf die het mogelijk maakt de activiteiten in Brazilië uit te breiden.”

Naast ETEP, heeft Arcadis de afgelopen tijd meerdere overnames gedaan en die zijn, volgens het kwartaalbericht, verantwoordelijk voor de goede resultaten. In april nam Arcadis het Aziatische Langdon en Seah over, dat de basis moet worden voor een verdere groei in Azië.

De gevolgen van de orkaan Sandy aan de oostkust van de VS bieden voor Arcadis kansen. „Maar voorlopig hebben onze klanten daar vooral behoefte aan noodhulp”, zei McArthur. Het bedrijf is op dit moment druk bezig met het aanleggen voor noodvoorzieningen op het terrein van energie, transport en watervoorziening.

Na de overstroming van New Orleans in 2005 is met kennis en steun van Arcadis een complex waterkeringssysteem aangelegd. Arcadis is al jaren actief in Amerika. Al in 2009, vertelt McArthur, presenteerde zijn bedrijf in New York een plan voor waterkeringen. Daarbij werden met name de gevolgen van de klimaatveranderingen verkend. „Toen was het nog te vroeg”, zegt McArthur. Op dit moment wordt in Amerikaanse media de discussie gevoerd om meer bescherming tegen de stijgende zeespiegel en orkanen. „Wij kunnen met onze kennis en expertise daarbij een belangrijke rol spelen”, zegt McArthur.

Een onzekere factor is de milieumarkt in de Verenigde Staten geworden. Daar heeft het adviesbureau veel opdrachten gedaan in het verleden, maar die lopen terug. Het hangt van de economische omstandigheden af of klanten nog zullen investeren in nieuwe projecten.