ANWB: filezwaarte oktober 40 procent onder maandgemiddelde

Foto ANP / Lex van Lieshout

De drukte op de Nederlandse wegen is de afgelopen maand opnieuw afgenomen. Weggebruikers rond Utrecht profiteren het meest van de kortere files. Van invloed zijn doorgaans gunstig weer, de economische crisis en de aanpak van knelpunten.

De zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, lag in oktober veertig procent lager dan het gemiddelde filecijfer in die maand, meldt de ANWB vanmiddag. In augustus werd ook al zo’n flinke afname genoteerd, ondanks de dichtgeslibde wegen richting de stranden. De daling is een trend die vorig jaar al werd ingezet: over heel 2011 werd een afname gemeten van 27 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

In de maanden vóór oktober daalde het aantal verstopte wegen ook al. In tegenstelling tot weggebruikers rond Utrecht profiteren automobilisten rond Rotterdam het minst: daar waren de files niet veel minder druk dan in voorgaande jaren.

De drukste spits in oktober werd in de staart van de maand neergezet. Afgelopen maandagochtend stond het over ruim vierhonderd kilometer vast door een combinatie van regen en ongelukken. Zo liep de vertraging op de A15 op tot meer dan anderhalf uur door een file van 21 kilometer.