Amerikaans alfabet

Volgende week zijn er in Amerika verkiezingen. Daarom op de Kinderpagina een alfabet vol dingen uit Amerika. Bij sommige letters moesten we kiezen. Want niet alleen superhelden maar ook Sesamstraat en spijkerboeken komen uit Amerika. Kies je bij de B voor Barbie of Batman of basketbal, bij de C voor cowboys of Columbus of Coca Cola? Zoveel keuze, want zoveel komt er uit Amerika.

Heel veel dingen die Europeanen eten, komen uit Amerika, zoals aardappels, mais, pompoen, peper, tomaten en kalkoen.

Amerikanen sporten veel, dragen vaak sportkleren ook als ze niet sporten en ze kijken nog liever naar sport op de televisie. Voetbal is er niet zo populair als baseball (honkbal) en basketbal.

Europeanen kwamen per ongeluk in Amerika terecht. Columbus wilde in 1492 vanuit Spanje naar India varen toen hij een heel nieuw eiland tegenkwam. Dat was Amerika. Dit eiland was zo groot dat het een continent wordt genoemd. De meeste mensen die nu in Amerika wonen hebben voorouders uit andere landen. Uit Nederland of Rusland, bijvoorbeeld. Er wonen ook veel Afrikaans-Amerikanen. Hun voorouders waren niet vrij. Het waren slaven. Ze werden door de Europeanen uit Afrika geroofd.

Sneeuwwitje was in 1937 de eerste lange tekenfilm. Hij werd gemaakt in de studio van Walt Disney. In zijn studio werden ook Donald Duck en Mickey Mouse bedacht. Walt bedacht ook het moderne pretpark Disneyland.

In de Verenigde Staten spreken ze Engels. Engels is nu de meest gesproken taal ter wereld. Wie het thuis niet spreekt, leert het op school, of hoort het in muziek, op tv en in de bioscoop.

Je hebt geen mes en vork nodig om een hotdog, een hamburger of ander fastfood op te eten. Het lijkt wel of dit voedsel uit een fabriek komt; het is snel te maken en snel op te eten.

In de Amerikaanse grondwet staat dat alle mensen gelijk zijn en dat alle mensen recht hebben op het zoeken van geluk. Dat is zo sinds 1776.

In het begin van de vorige eeuw groeide het dorpje Hollywood uit tot de filmhoofdstad van Amerika. In Hollywood staan de studio’s waar films en ook veel tv-programma’s worden opgenomen. Hollywood betekent letterlijk: hulst (holly) bos (wood).

Toen de Europeanen in Amerika kwamen woonden er al heel lang heel veel mensen. Columbus noemde hen Indianen omdat hij dacht dat hij in India was aangekomen. Heel veel indianen stierven omdat ze niet tegen de ziektes konden die de Europeanen meenamen. Slechts 1 op de 10 indianen overleefde het eerste contact. Met de Indianen die overleefden voerden de Europeanen vaak oorlog.

Trompetten die te keer gaan, drums die het ritme aangeven. Afrikaanse en Europese muziek komt samen in de Amerikaanse jazz.

Barbie was de eerste hippe pop voor meisjes. Zonder Barbie geen Bratz, geen Lalaloopsy en geen Moxie Girls. Het vriendje van Barbie heet Ken. Voor jongens zijn er nog steeds geen betere aankleedpoppen.

„Een kleine stap voor een mens, een grote stap voor de mensheid”, zei Neil Armstrong toen hij voet op de maan zette. Deze Amerikaan was in 1969 de eerste mens op de maan. De bekendste film-astronaut is Buzz Lightyear uit Toy Story. „Op naar de sterren en daar voorbij”, zegt Buzz.

Net als jazz wordt de musical gezien als een Amerikaanse kunstsoort. In Europa had je opera, in Amerika heb je musicals. Verhaaltjes waarbij gezongen en gedanst wordt. Over zingen in de regen of dansen in de bergen.

Namen van steden in Amerika beginnen vaak met New (nieuw): New York, New Orleans, New Haven. Ze zijn genoemd naar oude steden in Europa. New York heeft ook een tijdje Nieuw Amsterdam geheten.

Barack Obama is nu president van Amerika. Hij is de machtigste man van het land. In Amerika hebben ze geen koning of koningin. Obama wil graag nog een keer president worden.

Sesamstraat komt ook uit Amerika. Pino heet daar Big Bird. Hij is in Amerika niet blauw maar geel. Mitt Romney en Barack Obama hebben ruzie gemaakt over Big Bird. Romney wil geen geld meer geven aan Big Bird en Sesamstraat. Obama wil Pino blijven steunen.

Als Amerikanen geen fastfood eten dan leggen ze vlees op de barbecue of de BBQ. Amerikanen houden van afkortingen.

Mitt Romney wil ook president van Amerika worden. Hij is de kandidaat van de Republikeinse partij. Obama is van de Democratische Partij. Op dinsdag 6 november zijn er in Amerika verkiezingen. Dan stemmen de Amerikanen op Obama of Romney.

Batman, Spiderman, Superman zijn allemaal superhelden. Ze hebben meestal bovennatuurlijke krachten. Soms komen ze niet van deze planeet. Ze werden eerst beroemd in stripverhalen. Nu zijn er veel films over superhelden.

In 1902 weigerde president Theodore – Teddy – Roosevelt een babybeer dood te schieten bij de jacht. Knuffelberen heten sindsdien Teddyberen.

Als we Amerika zeggen, bedoelen we meestal niet heel Amerika, maar de USA, de United States of America, de Verenigde Staten van Amerika. Die staten zijn geen provincies en ook geen landen, maar iets daartussen in.

De vlag van de Verenigde Staten van Amerika is rood met blauw en wit. Er staan vijftig sterren op, een voor elke staat. Die vlag heeft een naam: de Stars and Stripes, de sterren en de strepen.

De Europeanen gingen eerst vooral in het oosten van Amerika wonen. In de negentiende eeuw trokken de pioniers in huifkarren steeds verder naar het westen, waar nog geen Europeanen woonden, maar wel Indianen. Ze noemden dit land het wilde westen. Films daarover heten westerns.

Sinterklaas wordt in Amerika niet gevierd. Kerstmis wel. Je zet niet je schoen maar je hangt je kous op. Over Xmas zijn meer liedjes en films gemaakt dan over welk ander feest.

In Amerika zijn nog grote stukken natuur ongerept. Er zijn beren en wolven. Om ze te beschermen werden nationale parken opgericht. Het eerste, en een van de grootste, is Yellowstone.

Amerikaanse films zijn goed in bangmaken. In horrorfilms kun je haaien tegenkomen, vampiers, geesten en zombies. Zombies zijn mensen die niet leven maar ook niet dood zijn.