Alarmnummer 112 opnieuw onbereikbaar

Lex van Lieshout
Lex van Lieshout Foto ANP / Lex van Lieshout

Het alarmnummer 112 is gisteravond bijna een uur lang onbereikbaar geweest voor mobiele bellers. De oorzaak was een storing bij KPN. Dat maakte het ministerie voor Veiligheid en Justitie vandaag bekend. Het alarmnummer kampt de afgelopen maanden vaker met storingen.

In totaal konden woensdag 101 mobiele bellers geen contact krijgen met de alarmcentrale. Door een softwarefout werden bellers niet omgeleid naar een alternatieve telefooncentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Bellers vanaf een vaste lijn hadden geen last van de storing.

Ministerie: geen levensbedreigende situaties

Het KLPD benadert alle bellers die geen contact konden krijgen. Volgens het ministerie zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat gemiste oproepen tot levensbedreigende situaties hebben geleid. De oorzaak van de storing wordt nader onderzocht.

Opstelten informeert de Kamer spoedig

De politie vraagt de Inspectie Veiligheid en Justitie dit incident mee te nemen in een lopend onderzoek naar eerdere storingen bij het alarmnummer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) belooft de Tweede Kamer op korte termijn over de aard en toedracht van de storing te informeren.

Begin oktober was door een storing het alarmnummer in de regio Gelderland-Zuid tijdelijk onbereikbaar. Toen werden alle bellers doorgeschakeld naar een alarmcentrale in een aangrenzende regio. In juni overleden twee mensen tijdens een storing bij het alarmnummer, mogelijk doordat hulpdiensten te laat arriveerden.