A'dam: toerist mag wel naar coffeeshop

Voor buitenlandse toeristen blijft het mogelijk coffeeshops in Amsterdam te bezoeken. Het regeerakkoord biedt daar ruimte voor, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Wel gaat Amsterdam harder optreden tegen drugstoeristen die overlast veroorzaken. „Onder meer door coffeeshops strenger te controleren”, aldus de woordvoerder.

Het nieuwe kabinet schrapt de wietpas die al in Zuid-Nederland ingevoerd, waar drugstoerisme veel overlast veroorzaakte. In plaats daarvan moeten bezoekers een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen tonen. Voor buitenlanders is het bezoeken van een coffeeshop dan dus niet meer mogelijk.

In het akkoord staat echter ook dat de handhaving in overleg met de betrokken gemeenten geschiedt en dat hierbij wordt aangesloten bij het lokale beleid. Amsterdam grijpt deze clausule aan om coffeeshops toegankelijk te houden voor toeristen.

Andere grote steden, zoals Maastricht en Nijmegen, blijven toeristen uit coffeeshops weren. „Maastricht heeft 2,5 tot 3 miljoen coffeeshopbezoekers per jaar, waarvan 65 procent uit het buitenland komt. Dat is dus heel anders dan in Amsterdam, want bij ons komen ze echt puur voor de coffeeshop”, zegt een woordvoerder van burgemeester Hoes van Maastricht. Een woordvoerder van burgemeester Bruls van Nijmegen: „Het is bij ons geen attractie. Daarom zeggen we in principe: de coffeeshop is niet bedoeld voor toeristen.”

Rotterdam is er nog niet uit. „Wij zijn blij dat het ‘beslotenclubcriterium’ van de wietpas afgaat”, zegt een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. „In het regeerakkoord staat dat er maatwerk mogelijk is, dat het lokaal kan worden ingevuld. We zijn nu aan het bedenken hoe we met dit voorstel omgaan.”