Oppositie neemt zorgpremie onder vuur in formatiedebat – ‘kiezers bedrogen’

Officieel gaat het debat over het eindverslag van Kamp en Bos, maar de Kamer grijpt het debat ook aan om het maandag gepresenteerde regeerakkoord inhoudelijk te bespreken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zoals verwacht is de oppositie het debat over de het eindverslag van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos begonnen met het flinke aanval op het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Het politieke spel werd geopend met een aanval van Wilders op Rutte.

Volgens de PVV-leider heeft Rutte de kiezer “bedrogen”. Hij had verwacht dat de premier zou beginnen met “het aanbieden van excuses”. Wilders:

“U heeft de kiezer schandelijk bedrogen en voor de gek gehouden. Rutte pakt alle Nederlanders: ouders, zieken, studenten. Maar vooral de Hardwerkende Nederlander.”

‘Middeninkomens worden onevenredig hard geraakt’


Daarbij doelde Wilders vooral op de veelbesproken invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens vrijwel alle oppositiepartijen worden de middeninkomens door deze voorstellen onevenredig hard geraakt.

In het debat viel onder anderen Emile Roemer de VVD-leider aan op dit onderwerp. De SP is ook voor een inkomensafhankelijke zorgpremie, maar volgens hem niet op deze manier. De SP-leider spreekt van “een plafond om de rijken te beschermen”.

“Inkomens onder de dertigduizend euro gaan er op vooruit en daar zijn we blij mee. Maar daarna stijgt het razendsnel, waardoor vooral de middeninkomens fors worden geraakt. Als je miljonair bent, betaal je niet meer dan iemand die zeventigduizend euro per jaar verdient.”

Volgens Rutte gaan de hogere inkomens er niet zo veel op achteruit als in de rekensommen die nu de ronde doen. Tegenover de hogere premier staan volgens hem ook maatregelen die het koopkrachtverlies beperken. Hij gaf geen antwoord op de vraag van Roemer of er op verzoek van de VVD een plafond is ingebouwd.

Lees hier een uitgebreid bericht over de hoogte van zorgpremie en de koopkrachteffecten.

Pechtold: waar is de beloofde duizend euro?


Alexander Pechtold herinnerde Rutte in het debat aan zijn verkiezingsbelofte om ‘Nederlanders die hard werken’ via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging te geven. Volgens Pechtold is het omgekeerde gebeurd en levert juist iedereen duizend euro persoon in.

“De VVD belooft mij duizend euro. Nu moet je duizend euro per persoon inleveren. Het was natuurlijk een belofte die niet stand kon houden, maar de kiezer wordt bedrogen.”

Volgens Rutte is het een appels-met-peren-vergelijking en krijgen mensen “helaas” niet de duizend euro korting, maar vijfhonderd euro. Gisteren schreef NRC Handelsblad al dat de bezuinigingen inderdaad gelijk staan aan duizend euro per Nederlander, maar dat de gevolgen voor de koopkracht gering is. Dat komt onder meer door de arbeidskorting die uiteindelijk voor werkenden een belastingverlaging van 500 euro betekent.

Wilders: ik wil excuses. Nu!

Wilders noemde Mark Rutte onder andere ‘kampioen nivelleren’ de ‘tweede Joop den Uyl’. Daarnaast zou Rutte ‘Job Cohen’ spelen door in te stemmen met een kinderpardon. Een stem op de VVD is volgens Wilders “een stem op een leugen geweest”.

“U moet er excuses voor aanbieden. Nu!”

Rutte herhaalde dat hij juist trots is op het regeerakkoord en stelt dat Nederland door het pakket sterker uit de crisis komt. Fundamentele problemen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en de woningmarkt, worden volgens Rutte aangepakt. Rutte:

“Tot zover de voorbereide aanval uit de hoek van de de Partij voor de Vrijheid.”

‘Oppositie grijpt deze kans aan om van zich te laten horen’

Officieel gaat het debat over het eindverslag van Kamp en Bos, die ook bij het debat aanwezig zullen zijn. Het doel is om een formateur te benoemen omdat Beatrix er niet meer bij betrokken is, maar de Kamer zal het debat ook aangrijpen om het maandag gepresenteerde regeerakkoord inhoudelijk te bespreken. Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, liet eerder al weten dat de oppositie de kans aangrijpt om van zich te laten horen. Staal:

“SP-leider Roemer liet het gisteren al weten in een reactie: dit kabinet gaat op dezelfde voet verder als het vorige kabinet. Dat is natuurlijk overtrokken, maar de oppositie zal vandaag van zich willen laten horen. Tegelijkertijd zullen Rutte en Samsom in het debat dat volgende week na de regeringsverklaring volgt pas echt het regeerakkoord verdedigen. Het kabinet gaat er natuurlijk gewoon komen, maar volgende week is het pas officieel. De oppositie zal haar kruid dus ook nog enigszins droog willen houden.”