Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Stedelijk Museum schrapt 31 banen na heropening

Bezoekers bekijken een installatie van Jean Tinguely in het Stedelijk Museum. Foto ANP / Erik van 't Woud

Het pas heropende Stedelijk Museum in Amsterdam gaat 31 van de 200 banen schrappen. Dit is te wijten aan de verlaagde subsidie die het museum van de gemeente Amsterdam zal ontvangen. Ook de grootte van de tentoonstellingen wordt hierdoor ingeperkt. Dat heeft het museum vanavond bekendgemaakt.

In mei werd al bekend dat het museum ruim twee miljoen euro moest gaan bezuinigen in verband met de teruglopende subsidie-inkomsten. Oorspronkelijk was een subsidie-aanvraag ingediend voor 15,5 miljoen euro per jaar. Maar de gemeente beschikt niet over de financiële middelen om dit bedrag toe te kennen, zegt interim zakelijk directeur Erik Gerritsen.

Gerritsen zegt de gang van zaken te betreuren, maar meent dat deze maatregel niet te voorkomen was. Gerritsen:

“Desondanks zullen we een aantal pijnlijke maatregelen moeten nemen, om met een gezonde financiële basis de toekomst in te kunnen gaan.”

Nieuw Kunstenplan is ingediend

Het museum heeft inmiddels een nieuw Kunstenplan ingediend met daarin een aangepaste subsidie-aanvraag voor 11,7 miljoen euro. Ook wil het de inkomsten vergroten door onder andere de openingstijden te verruimen. Vanaf 1 januari is de traditionele sluiting op maandag opgeheven en is het Stedelijk twee uur langer open. Fondsenwerving en reizende voorstellingen worden ook als opties bekeken om extra geld binnen te halen.

Afgelopen september opende het Stedelijk weer de deuren na een renovatie van ruim acht jaar. Op 25 oktober wist NRC Handelsblad te melden dat het museum al meer dan 95.000 betalende bezoekers heeft gehad. Iets wat critici voor de heropening als ondenkbaar bestempelden.