Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Sandy gevoed door opwarming

This handout photo provided by NOAA, taken Tuesday, Oct. 30, 2012, shows post-tropical storm Sandy off the East Coast of the US. Campaign 2012 is rich with images that conjure the seriousness and silliness that unfold side-by-side in any presidential race. Who could have predicted that a superstorm would overshadow and scramble the presidential campaign in its final days? President Barack Obama and Mitt Romney revised and re-revised their campaign schedules as Hurricane Sandy, a most unlikely October surprise, barreled up the East Coast and then roared ashore in New Jersey. (AP Photo/NOAA)
This handout photo provided by NOAA, taken Tuesday, Oct. 30, 2012, shows post-tropical storm Sandy off the East Coast of the US. Campaign 2012 is rich with images that conjure the seriousness and silliness that unfold side-by-side in any presidential race. Who could have predicted that a superstorm would overshadow and scramble the presidential campaign in its final days? President Barack Obama and Mitt Romney revised and re-revised their campaign schedules as Hurricane Sandy, a most unlikely October surprise, barreled up the East Coast and then roared ashore in New Jersey. (AP Photo/NOAA) Sandy bereikt de Amerikaanse oostkust (AP/NOAA)

Het kon niet uitblijven. Er raast een orkaan over de Amerikaanse oostkust en het debat over klimaatverandering laait op. Ineens valt het sommige kranten op hoe weinig de presidentskandidaten, Barack Obama en Mitt Romney, erover hebben gezegd, namelijk niets. Dat is sinds 1984 niet meer gebeurd, volgens de website Climate Central. De website ‘climatesilence.org’ eist dat de kandidaten zich uitspreken.

Obama probeerde het vrijdag voorzichtig op de jongerenzender MTV. Maar erg overtuigend klonk zijn opmerking niet, dat hij zelf ook ‘verbaasd’ was dat het thema niet op de debatten was aangeroerd. Hij was er tenslotte zelf bij. Hij zei ook nog dat ‘we’ bij de aanpak van klimaatverandering ‘niet zo snel [gaan] als we zouden moeten gaan’. Ook daar is Obama nog steeds zelf bij.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zei gisteren: ‘Wie zegt dat er geen dramatische verandering in de weerpatronen plaatsvindt, ontkent de werkelijkheid’. Voor de New Yorkers maakt het weinig uit of Sandy het gevolg is van klimaatverandering, of niet. Als er maar iets gebeurt om de rommel op te ruimen en in de toekomst te voorkomen.

Een verband tussen klimaatverandering en Sandy is ook niet zomaar te leggen (lees ook hier). De meeste onderzoeken concluderen dat er niet meer of misschien zelfs minder orkanen zullen komen, maar dat ze wel krachtiger en natter worden. Dat laatste lijkt logisch als je ervan uitgaat dat een toename van warmte in de atmosfeer (en het oceaanwater) een toename van energie betekent.

Volgens Kevin Trenberth, hoofd van de klimaatanalyse afdeling van het National Center for Atmospheric Research in Boulder, is het ook onzin om te vragen of Sandy is veroorzaakt door klimaatverandering. ‘Alle weergebeurtenissen worden nu beïnvloed door klimaatverandering, omdat ze plaatsvinden in een warmere en vochtiger omgeving dan in het verleden.’

Ook klimatoloog Michael Mann stelt in The Huffington Post dat klimaatverandering de context geeft waarin een orkaan als Sandy plaatsvindt: ‘In particular the record levels of North Atlantic ocean warmth that is available to feed these storms with energy and moisture’.

In een artikel in The New Yorker wijst Elizabeth Kolbert op een onderzoek van de grote herverzekeringsmaatschappij Munich Re, die concludeert dat de toename van natuurcatastrofes nergens zo duidelijk waarneembaar is als in Noord-Amerika. Zelfs als de schadecijfers worden gecorrigeerd voor factoren als de toegenomen waarde van objecten, bevolkingsgroei en inflatie.

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.