Rotterdams oliebedrijf Argos overgenomen door Russen

Het Rotterdamse Argos Oil, een van de grootste West-Europese handelaren in olieproducten, wordt overgenomen door het Russische oliebedrijf Sistema.
Het Rotterdamse Argos Oil, een van de grootste West-Europese handelaren in olieproducten, wordt overgenomen door het Russische oliebedrijf Sistema. Het Rotterdamse Argos Oil, een van de grootste West-Europese handelaren in olieproducten, wordt overgenomen door het Russische oliebedrijf Sistema. Foto NRC / Rien Zilvold

Het Rotterdamse Argos Oil, een van de grootste West-Europese handelaren in olieproducten, wordt overgenomen door het Russische oliebedrijf Sistema.

Bij Argos werken, verspreid over ruim twintig landen, achthonderd mensen. Het bedrijf meldt vandaag op de eigen website dat er een principeovereenkomst is voor de overname van alle aandelen door Sistema.

“Als de overeenkomst definitief wordt, zal Sistema Argos als strategische investeerder helpen om haar groeistrategie te versnellen. [...] De samenwerking zal ons helpen groeien en onze positie op de markt verstreken, zowel wat het productaanbod betreft als in termen van geografische positie.”

Argos, dat in 1984 werd opgericht, is een van de laatste zelfstandige Nederlandse bedrijven in de Rotterdamse haven. Voor dit jaar wordt een omzet verwacht van 13 miljard euro, zei directeur Peter Goedvolk in augustus in NRC Handelsblad. Het bedrijf is daarnaast sinds het afgelopen seizoen sponsor van de wielerploeg Argos-Shimano.

Sistema is een van de grootste bedrijven van Rusland. Het bezit onder meer telecom-, media- en oliebedrijven. Hoeveel geld met de overname gemoeid is, is niet bekend gemaakt.

    • Peter Zantingh