Hele PvdA-top in Groningen weg

Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk
Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk

De Groningse wethouder Elly Pastoor en PvdA-afdelingsvoorzitter Piet Boekhoudt leggen toch hun functie neer naar aanleiding van het vernietigende rapport over de interne verhoudingen van de PvdA in Groningen. Dat maakten ze gisteravond bekend tijdens een partijbijeenkomst in de Lutherse kerk in Groningen.

Eerder deze maand kwam het keiharde rapport (pdf) uit van de Drentse commissaris van de koningin, Jacques Tichelaar. Hij onderzocht de crisis binnen de partij na het uiteenvallen van het college in Groningen. Conclusie: alle beeldbepalende PvdA’ers in de stad moesten plaatsmaken om definitief af te rekenen met de verziekte sfeer.

Het partijbestuur nam het advies in zijn geheel over, maar Boekhoudt weigerde aanvankelijk “het dictaat van het partijbestuur” te volgen en op te stappen. Ook Pastoor vond het onrechtvaardig dat ze op moest stappen. Toch komen de twee tot de conclusie dat er geen weg terug is.

Akkoord nieuw college Groningen

Het college van Groningen viel vorige maand over plannen voor een tramlijn. Volgens informateur Johan Remkes leed het stadsbestuur aan “tunnelvisie” door geen alternatief voor de tramplannen achter de hand te houden. Vorige week werd een nieuw stadsbestuur bestaande uit PvdA, VVD, SP, D66 en CDA gepresenteerd. Met de komst van ‘buitenstaander’ Dig Istha, partijbestuurslid en specialist in crisis-pr, als nieuwe wethouder, probeert het landelijk partijbestuur meer grip te krijgen op het stadsbestuur in Groningen.

‘Stad moet nu uitvinden hoe tramproject gestopt kan worden’

Onze correspondent Wubby Luyendijk schreef in NRC over het programma van het nieuwe college:

“In het nieuwe collegeprogramma staan de gemeentelijke financiën en het ‘bereikbaarheidsprobleem’ van de stad centraal. Zo moet de nieuwe VVD-wethouder van verkeer en vervoer uitvinden hoe de stad de aanbesteding van het tramproject kan stoppen. Het project kost zo’n 450 miljoen euro, waarvan de stad Groningen 100 miljoen voor zijn rekening zou nemen. De raad wil daar net als het college vanaf, tot woede van de provincie en de regiogemeenten.”