Onrust binnen VVD over zorgpremie - ‘Rutte moet teruggefloten worden’

De positieve stemming onder VVD’ers over het regeerakkoord van Rutte-II lijkt helemaal omgeslagen nu de plannen over de inkomensafhankelijke zorgpremie steeds duidelijker worden. Op de site van de VVD regent het woedende reacties en lokale afdelingen willen dat het akkoord aan de leden wordt voorgelegd.

Rutte vanochtend tijdens het Kamerdebat over de formatie en het regeerakkoord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De positieve stemming onder VVD’ers over het regeerakkoord van Rutte-II lijkt helemaal omgeslagen nu de plannen over de inkomensafhankelijke zorgpremie steeds duidelijker worden. Op de site van de VVD regent het woedende reacties en lokale afdelingen willen dat het akkoord aan de leden wordt voorgelegd.

Onder het artikel ‘Regeerakkoord is evenwicht pakket om Nederland sterker uit de crisis te halen’, op de VVD-site, stromen al de hele dag honderden reacties binnen op de berichten dat inkomens tot het niveau van tweemaal modaal veel meer zorgpremie moeten gaan betalen. NRC Handelsblad meldt vandaag dat een alleenverdiener met 66.000 euro bruto jaarinkomen straks evenveel betaalt als iemand met een ton of twee ton.

‘Dit kan niet doorgaan. Rutte moet teruggefloten worden’

Op de site van de VVD is het merendeel van de reacties ronduit negatief. Een selectie:

“VVD bedankt voor het breken van het vertrouwen. Pak maar weer de hardwerkende Nederlander met zijn middeninkomen aan.”

“Ik ben zwaar teleurgesteld in de VVD. Nivelleren is het devies. Als je ook maar een beetje probeert om vooruit te komen in het leven wordt je keihard afgestraft.”

“Bestaat er bij de VVD ook zoiets als het raadplegen van de leden tijdens een congres. Dit kan en mag niet doorgaan. Rutte moet teruggefloten worden.”

VVD-lid Carla Wijnmalen zegt op Twitter te overwegen samen met haar echtgenoot haar partijlidmaatschap op te zeggen:

Twitter avatar CarlaWijn Carla Wijnmaalen En wanneer dat echt het geval is, dan zal ik hem daarin volgen #opzeggen #VVD
Twitter avatar CarlaWijn Carla Wijnmaalen Echtgenoot gaat indien hij als gepensioneerde honderden euro’s meer moet gaan betalen, zijn lidmaatschap op VVD opzeggen. #VVD

VVD: niet alle reacties zijn negatief

Een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie bevestigt tegenover nrc.nl dat de fractie “inderdaad een hoop” telefoontjes en mailtjes over de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft gehad, maar bestrijdt dat het merendeel negatief is. Volgens de woordvoerder is er ook veel steun voor het sluiten van “pijnlijke compromissen”. Verder zouden veel VVD’ers vragen hebben over wat de maatregel voor hen betekent en zouden ze niet per se negatief zijn.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok reageerde stuurde vanmiddag ook een e-mail aan zijn leden, meldt RTL Nieuws. Blok noemt het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie “een vervelende maatregel”, maar wijst de VVD-leden op een aantal positieve maatregelen op het gebied van lastendruk, zoals het verlagen van de inkomstenbelasting.

Lokale afdeling wil akkoord aan congres voorleggen

Niet alleen onder leden en kiezers, maar ook bij de lokale afdelingen groeit de onrust over de zorgplannen. De Volkskrant meldde vanmiddag dat de raadsfractie van de partij in het Brabantse Schijndel wil dat de leden de kans krijgen zich over het akkoord uit te spreken op een partijcongres. Normaal gesproken legt de VVD een regeerakkoord niet ter goedkeuring voor aan de leden. De afdeling Schijndel schrijft in een brief aan het partijbestuur:

“Wij eisen dat dit voorstel voorgelegd gaat worden aan de leden van de VVD. Ook vanuit andere delen van het land klinkt de roep om de leden alsnog een oordeel te vragen over het regeerakkoord. Onder leden circuleert een brief waarin het partijbestuur wordt opgeroepen dit te regelen.”

Rutte: koopkrachtbeeld is acceptabel

VVD-leider Rutte zei vanochtend dat de VVD op het gebied van inkomensgelijkheid inderdaad een concessie aan de PvdA heeft gedaan, maar dat in de beeldvorming onvoldoende rekening wordt gehouden met belastingmaatregelen die de koopkracht van hardwerkende Nederlanders juist verbeteren. “Dit koopkrachtbeeld had de VVD niet in zijn programma staan. Maar ik vind het acceptabel”, aldus Rutte.

Partijbons Hans Wiegel gooide vanochtend al olie op het vuur door in het Radio 1 Journaal te zeggen dat het nieuwe kabinet “een gigantische nivelleringsoperatie” uitvoert. Wiegel stelde dat het kabinet Rutte-II meer wil nivelleren dan het kabinet-Den Uyl.