Hipsterstorm

Hoeveel ballen geven we Sandy? Want het was natuurlijk geen orkaan, maar een film, die maandagnacht in New York in première ging. Misschien is het onkies, een natuurramp als amusement, maar de Amerikanen zelf hadden daar geen moeite mee. Die maakten grapjes over de kapsels van New Yorkse hipsters die nu in de war raakten door de harde wind. Kledingketen American Apparel kwam met een ironische kortingsactie: ‘Hurricane Sandy Sale’, voor ‘als je je verveelt tijdens de storm’. En op Twitter was de voornaamste vraag welke impact deze ramp zou hebben op het medialandschap: zou fotodienst Instragram zich nu eindelijk bewijzen als serieus nieuwsplatform?

Een mediastorm, dus – maar wat een geweldige productie. Google kwam met live crisiskaarten, Storify met heldere samenvattingen en uit de ruimte kregen we schitterende satellietbeelden in de vorm van Swirl-ijsjes. Natuurlijk, er waren ook nepfoto’s – de haaien in de straten, de zeehond – maar ook die waren filmisch. Alles klopte gewoon. Dit was beter dan The Day After Tomorrow, beter dan 2012, beter dan Vanilla Sky. Want dit was écht. Een subliem antidotum tegen onze postmoderne werkelijkheidsheimwee.

Zelfs de verhaallijnen waren sterk. Neem alleen al de verkiezingen: Obama zat flink in de rats, maar dankzij de orkaan kwam hij weer in zijn rol. Redder des vaderlands, rise to the occasion. De belangrijkste man op aarde wordt straks verkozen door het weer.

Maar beslissend was natuurlijk het zo vertrouwde decor: de skyline van Manhattan, het Vrijheidsbeeld. Daar dreigde het aanvankelijk nog bijna mis te gaan. Want die grillige Sandy bracht eerst een bezoekje aan Jamaica, Cuba, de Bahama’s, Haïti en de Dominicaanse Republiek. Daar vielen er meer doden, maar filmisch was het niet. Diezelfde fout maakte die andere superstorm van deze week, de tyfoon Son Tinh, in Vietnam en China. Ook daar tientallen doden – allemaal ook heel echt en heel indrukwekkend, maar geen kassucces.

Dat is de diepere boodschap van Sandy – je hoort weleens dat de wereld zo groot is, maar de wereld, ónze wereld, is klein, dorps en uiterst overzichtelijk – is nog steeds niet veel groter dan New York.

Sandy, de Superstorm