Halbe Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD

VVD’er Halbe Zijlstra wordt de nieuwe fractievoorzitter van zijn partij. Hij is de enige kandidaat voor deze functie en wordt morgen gekozen als opvolger van Mark Rutte. Daarover bericht persbureau Novum.

Halbe Zijlstra wordt de nieuwe fractievoorzitter van de VVD. Foto ANP / Phil Nijhuis

VVD’er Halbe Zijlstra wordt de nieuwe fractievoorzitter van zijn partij. Hij is de enige kandidaat voor deze functie en wordt morgen gekozen als opvolger van Mark Rutte. Daarover bericht persbureau Novum.

De 43-jarige politicus is op het moment nog Kamerlid en demissionair staatssecretaris van Onderwijs. Zijlstra nam in de gemeenteraad van Utrecht ook al de functie van VVD-fractievoorzitter op zich.

Tot aan de verkiezingen was Stef Blok fractievoorzitter van de partij. Mark Rutte volgde hem op, maar wordt vandaag vrijwel zeker tot formateur benoemd. Blok en Rutte zullen allebei deelnemen aan het nieuwe kabinet.

Zijlstra’s benoeming komt niet als een verassing

Overigens komt de benoeming van Zijlstra als fractievoorzitter niet als een verrassing. Eerder deze week schreef NRC Handelsblad in een artikel over het nieuwe kabinet:

“Minder helder is hoe de verhouding met de Kamerfractie uitpakt nu Blok, geen man die de individuele ontplooiing van zijn Kamerleden stimuleerde, wordt vervangen door Halbe Zijlstra.”

Onze politiek redacteur Derk Stokmans omschrijft de werkwijze van Zijlstra als hard, maar zakelijk. Stokmans:

“Zijlstra wist als staatssecretaris van Onderwijs en Cultuur moeilijke beleidsmaatregelen door het parlement loodsen. Dat lukte hem in de meeste gevallen goed. Hij staat bekend om zijn harde, maar zakelijke benadering. Als voorzitter van een fractie met 41 leden zal hij het druk krijgen met ordehandhaving – hoewel de laatste lichting VVD-Kamerleden in tegenstelling tot vroeger vrij dociel was. Het zal ook zijn taak zijn om ervoor te zorgen dat het onversneden VVD-geluid blijft bestaan in de coalitie met de PvdA. Dat is Zijlstra wel toevertrouwd, hij staat binnen de partij bekend als rechts.”