Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eindelijk duidelijkheid: hier zijn de cijfers over de zorgpremie

Foto ANP / Lex van Lieshout

Er is grote onrust ontstaan over wat burgers onder het nieuwe kabinet moeten gaan betalen aan zorgpremies. NRC Handelsblad wist te achterhalen welke cijfers de coalitiepartners zelf hanteren.

Verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, maakten eerder al hun eigen berekeningen. Rutte en Samsom wilden woensdag in een Kamerdebat geen duidelijkheid geven over de juiste tarieven. Zij verwijzen naar de veel algemenere koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau. Die maakte woensdagmiddag bekend niet in te zullen gaan op de precieze gevolgen van individuele maatregelen.

De cijfers worden hieronder samengevat in een tabel. In deze cijfers is er al gecorrigeerd voor hogere inkomensafhankelijke eigen risico´s, verlaagde belastingtarieven en de afgeschafte zorgtoeslag.

De boodschap is vooral pijnlijk voor tweeverdieners met een dubbel modaal inkomen. Die gaan straks 450 euro per maand meer zorgpremie betalen. Huishoudens waarvan de een het bruto minimumloon verdient en de ander een modaal inkomen van circa 33.000 euro gaan juist 115 euro minder zorgpremie betalen. Precies wat de PvdA beoogt: de hogere inkomens gaan meer lasten dragen, de lagere inkomens worden meer uit de wind gehouden.

Oppositie kritisch over stijging premie

De oppositie had vanmorgen in de Tweede Kamer flinke kritiek op de stijging van de premie. Zoals Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei: “De middengroepen gaan betalen, de zorg wordt er niet beter op en de werkgelegenheid wordt zo kapot gemaakt.” De hogere zorgpremies worden volgens Rutte deels gecompenseerd door een hogere arbeidskorting van 500 euro voor werkenden en lagere belastingtarieven. Het CPB heeft dat volgens hem uitvoerig en goed berekend. “Dit koopkrachtbeeld had de VVD niet in zijn programma staan. Maar ik vind het acceptabel.”