Zeker 39 doden in VS door Sandy - schade mogelijk 50 miljard

Verwoeste huizen in Breezy Point, een gedeelte van Queens in New York. Tientallen huizen werden in de as gelegd bij een grote brand, veroorzaakt door de orkaan. Foto Reuters / Shannon Stapleton

De storm Sandy die gisternacht met veel geweld in de Amerikaanse staat New Jersey aan land is gekomen heeft inmiddels aan ten minste 39 mensen het leven gekost. Op één Canadese dode na vielen alle doden in de VS, in zeven verschillende staten. De meeste slachtoffers kwamen om het leven door omvallende bomen.

Voordat Sandy de Amerikaanse oostkust trof, maakte de storm in het Caribisch gebied ook al slachtoffers. Zeker 69 mensen verloren in de Cariben het leven door het natuurgeweld, schrijft persbureau AP.

Schade loopt in de tientallen miljarden

De schade die de storm Sandy heeft veroorzaakt loopt waarschijnlijk in de tientallen miljarden dollars. Geschat wordt dat voor twintig miljard dollar (15,5 miljard euro) schade aan eigendommen is aangericht en dat bedrijven tien tot dertig miljard dollar aan inkomsten zijn misgelopen.

Hoewel de schade fors is, denken economen dat de Amerikaanse economie op de lange termijn weinig last heeft van de storm. De schade die de economie lijdt, wordt weer ongedaan gemaakt door de extra uitgaven aan de wederopbouw en reparaties. Op de korte termijn krimpt de economie echter mogelijk met 0,6 procent. Omdat de storm grote steden trof, is de klap voor de economie nog groter.

Ongeveer zeven miljoen huizen kwam door Sandy zonder stroom te zitten, zeventig procent van de raffinaderijen aan de oostkust werd stilgelegd en het metrosysteem in New York liep zwaardere schade op dan aanvankelijk werd verwacht. Het getroffen gebied draagt voor tien procent bij aan het bbp.

De schadepost als gevolg van Sandy is een stuk hoger dan de schade die werd veroorzaakt door de orkaan Irene die de VS vorig jaar trof. Irene zorgde voor 15,8 miljard dollar schade.

Obama: storm is nog niet voorbij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle campagneactiviteiten die voor morgen gepland stonden afgezegd. Het is de derde dag op rij dat Obama zijn verkiezingscampagne heeft stilgelegd.

Obama zou morgen naar Ohio afreizen, maar richt zich in plaats daarvan op de nasleep van de storm Sandy. Er is volgens Obama nog steeds een kans dat her en der overstromingen plaatsvinden. Bovendien vormen naar beneden gekomen elektriciteitskabels nog steeds een gevaar.

Beurs morgen weer open

De New York Stock Exchange (NYSE) gaat morgen weer open. Dat heeft de NYSE bekendgemaakt. De beurshandel wordt hervat, na twee dagen te hebben stilgelegen als gevolg van Sandy.

Het was voor het eerst sinds 1888 dat de NYSE twee dagen achter elkaar dicht was vanwege het weer. Volgens de NYSE zijn het gebouw en de beursvloer echter weer volledig operationeel.

Terwijl storm Sandy uitraast, belden wij met onze correspondenten in New York en Washington D.C. om de schade op te nemen. Die zitten aan huis gekluisterd. Lees hier een verslag.