Schip uit Pirates of the Caribbean zinkt door Sandy - bekijk reddingsbeelden

Vol ontzetting aanschouwden velen de beelden van het zinkende zeilschip HMS Bounty, eerder in diverse films te zien. Verstrikt in de razernij van de storm Sandy probeerden reddingswerkers in nood geraakte schipbreukelingen uit het water te vissen. Dertien mensen kwamen veilig aan wal, maar niet voor iedereen verliep de reddingsactie voorspoedig. Bekijk de reddingsbeelden.

HMS Bounty zinkt. Foto ANP / Tim Kukl

Vol ontzetting aanschouwden velen de beelden van het zinkende zeilschip HMS Bounty, eerder te zien in de film Pirates of the Caribbean. Verstrikt in de razernij van de storm Sandy probeerden reddingswerkers in nood geraakte schipbreukelingen uit het water te vissen.

Dertien mensen kwamen veilig aan wal, maar niet voor iedereen verliep de reddingsactie voorspoedig. Twee bemanningsleden kwamen om en de kapitein van het schip wordt tot op heden vermist. Gevreesd wordt dat hij inmiddels al is overleden. In totaal waren er zeventien medewerkers aan boord. Bekijk hier de beelden van de reddingsactie.

Voor de 42-jarige Claudene Christians leek de redding aanvankelijk op tijd te komen, maar aan wal bleek het bemanningslid inmiddels al bewusteloos. Hulpdiensten brachten haar in allerijl naar het ziekenhuis, maar daar werd de vrouw dood verklaard. “Als ik ten onder ga met het schip, weet dan dat ik gelukkig was”, zei ze volgens ABC News enkele uren daarvoor nog tegen haar moeder.

Wat deed dat schip daar in hemelsnaam?

Vreemd is het wel. Ondanks de stormvloed aan waarschuwingen en alarmsignalen was er toch één schip dat zich midden in het slagveld van, toen nog, orkaan Sandy bevond. Wat deed dat schip daar in hemelsnaam, vraagt menigeen zich af. Een duidelijk antwoord blijft uit, maar vermoedelijk raakte het zondag al in problemen en hielden die gisteren ook aan. Op de Facebookpagina waarop alle ontwikkelingen werden gemeld, was het volgende te lezen:

“We received a distress call for Bounty at 18.30 Sunday evening that the Ship lost power and the pumps were unable to keep up with the dewatering. At that time we immediately contacted the USCG for assistance. (…) At 04.30 today the Captain ordered all hands to abandon ship. (…) The first USCG helicopter has reached the ship and is in the process of rescuing them. Bounty is currently still floating upright and intact. We will keep everyone informed as info becomes available.”

Maar opvallend genoeg werd voorafgaand aan deze zorgwekkende post voortdurend de indruk gewekt dat alles onder controle was. “De bemanningsleden en de Bounty verkeren in veiligheid”, werd er steeds in kapitalen geschreven. Zaterdag werd in zelfverzekerde zeemanstaal zelfs geopperd dat het schip op het ruime sop veel meer in veiligheid verkeerde dan aan wal. De exacte woorden:

“Bounty’s current voyage is a calculated decision… NOT AT ALL… irresponsible or with a lack of foresight as some have suggested. The fact of the matter is… A SHIP IS SAFER AT SEA THAN IN PORT!”

Voorbereidingen waren getroffen en een stormontwijkende route moest ervoor zorgen dat een frontale confrontatie met Sandy uitbleef. Dat was echter voor het schip in problemen raakte.

Bijzonder filmschip teloor gegaan

De vijftig jaar oude HMS Bounty was een zeilschip van bijzondere waarde. Kapitein Robin Walbridge, die donderdag zijn verjaardag nog vierde, trok samen met zijn zeventienkoppige bemanning sinds 25 oktober richting Sint Petersburg in Florida om het schip aldaar tentoon te stellen. In 1962 werd het gebouwd om te dienen als rekwisiet in de film Mutiny on the Bounty, met acteur Marlon Brando in de hoofdrol. Ook figureerde het schip in de film Yellowbeard en enkele jaren later in Treasure Island met Charleton Heston.

Nog een ‘filmrol’ kwam in 2006 in de kaskraker Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Hierin nam het schip als The Edinburgh Trader een prominente rol in. Hoofdpersonage Elisabeth Swan kwam, vermomd als bemanningslid, aan boord op het schip in de hoop het eiland Tortuga te bereiken.

De trailer van Pirate of the Caribbean: Dead Man’s Chest:

De HMS Bounty in volle glorie tijdens de film Mutiny on the Bounty:

Mediamagnaat en oprichter van CNN, Ted Turner, was ooit eigenaar van het schip en zegt de teloorgang ervan te betreuren. Turner:

“Among the many troubling reports on the devastating impact of Hurricane Sandy, I am deeply saddened to hear that the HMS Bounty was overtaken by the storm. As a sailor and former owner of the Bounty, my heart goes out to the families of the missing crew members, and I am truly hopeful for their safe recovery.”

De HMS Bounty tijdens het Pirate Festival afgelopen september:

Sandy eist tientallen levens

Sandy eiste in de Verenigde Staten in totaal zeventien levens, maar maakte eerder al dodelijke slachtoffers in het Caribische gebied. Het totale dodental komt daarmee op 88 te staan. Volgens de laatste berichtgeving neemt de storm in kracht af.