Bram Moszkowicz uit ambt gezet - ‘onverwacht zware maatregel’

Advocaat Bram Moszkowicz verscheen wel voor de Raad van Discipline in de zaak over het beledigen van strafrechter Marcel van Oosten. ANP / Bas Czerwinski

Advocaat Bram Moszkowicz mag zijn beroep niet meer uitoefenen. De tuchtrechter van de Raad van Discipline heeft hem levenslang geroyeerd, omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft aangetast.

De orde was een zaak tegen Moszkowicz begonnen omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Moszkowicz heeft de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, oordeelt de Raad. Ook zou meermalen zijn gebleken dat hij de klachten niet serieus neemt. De raad vreest dat er geen verbetering optreedt omdat hij geen blijk zou geven van inzicht in zijn problemen.

De Raad in zijn oordeel:

“De klachten zijn ernstig en talrijk. Verweerder heeft diverse regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken. Een en ander raakt de kern van het beroep van de advocaat. De misstappen van verweerder hebben schade toegebracht aan het vertrouwen in de advocatuur van het publiek en van cliënten in het bijzonder. Verweerder heeft geen inzicht in zijn fouten getoond, niet van eerdere tuchtrechtelijke veroordelingen geleerd en verbetering is niet te verwachten. “

Bram Moszkowicz was niet bij de uitspraak aanwezig.

Update 13.15 uur: Tegenover De Telegraaf noemt Moszkowicz de uitspraak ‘over the top’.

Vanavond geeft hij bij het programma Pauw & Witteman een uitgebreidere reactie.

Betalingen aan het licht door artikel in NRC

De betalingen kwamen aan het licht door een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond dat de Belastingdienst vanwege de betalingen onenigheid met Moszkowicz had. De advocatenorde stelde een onderzoek in en besloot uiteindelijk een tuchtzaak aan te spannen. De orde zag geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden. De advocaat had volgens de orde over de betalingen moeten overleggen.

Zwaarste maatregel die kan worden opgelegd

Tom Kreling, de auteur van het artikel in NRC, noemt de uitspraak onverwacht.

“De deken van de Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar tegen Moszkowicz geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De tuchtrechter gaat nu een stuk verder. Het is de zwaarste maatregel die kan worden opgelegd. In 2012 is het tot nu toe acht keer gebeurd dat een advocaat uit het ambt is gezet.”

Ook in die gevallen ging het volgens de Raad vaak om zaken als financiële wanorde, slechte rechtsbijstand, niet verschijnen op zittingen, slechte communicatie, tegenwerken deken en gebrek aan inzicht of spijt.

Moszkowicz gaat in beroep tegen de uitspraak. Volgens Kreling mag Moszkowicz zijn beroep blijven uitoefenen zolang dit beroep loopt.

Mosckowicz afgelopen tijd in opspraak

Afgelopen maandag werd bekend dat hij met de Belastingdienst een schikking van vier ton overeenkwam wegens belastingontduiking. Vannacht kwam het nieuws naar buiten dat zijn relatie met Eva Jinek op de klippen is gelopen. Ondertussen loopt er bij de tuchtrechter ook nog een andere zaak voor het beledigen door Moszkowicz van een rechter.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen met de beroemdste strafpleiter van Nederland? Redacteuren Marcel Haenen en Tom Kreling gaven tien dagen geleden antwoord op deze vraag in NRC Handelsblad. Lees hun volledige artikel hier.

    • David Haakman