Achterban PvdA kan zich zaterdag uitspreken over akkoord

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en VVD-leider MarkRutte en Samson tijdens de presentatie van het regeerakkoord gisteren, dat zaterdag aan de PvdA-achterban wordt voorgelegd.Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De PvdA houdt zaterdag een congres waarop de leden zich kunnen uitspreken over het gisteren gepresenteerde regeerakkoord. Dat heeft het partijbestuur gisteravond besloten, meldt een woordvoerder aan Novum. Het congres vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

Op het congres kunnen de leden alleen met het akkoord instemmen of niet. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen. Voor het congres zijn er drie regionale bijeenkomsten waar PvdA’ers het akkoord kunnen bespreken met onder andere partijleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De bijeenkomsten zijn vandaag in Utrecht, donderdag in Zwolle en vrijdag in Breda.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over het akkoord. Dan wordt VVD-leider Mark Rutte officieel benoemd tot formateur. Daarna kan hij gesprekken gaan voeren met de kandidaat-bewindslieden. Als het PvdA-congres zaterdag instemt met het akkoord, wordt het nieuwe kabinet mogelijk maandag beëdigd. Als dat niet lukt, wordt het donderdag. In de tussentijd brengt Rutte als premier een bezoek aan Turkije.