Zet je over jezelf heen en trek die leuke kleren aan

Er zijn mensen die hun collega’s maandagochtend op 80 decibel begroeten met: „Zóóóó, zwaar weekend gehad?” En er zijn mensen die daar niet tegen kunnen. Die hebben koning Salomo aan hun zijde. Die schreef drieduizend jaar geleden al dat wie zijn buurman ’s ochtends luid begroet, het hem als vloek zal worden aangerekend.

Salomo had last van een ochtendhumeur. En terecht. Hij moest elke dag een morrend volk regeren en duizend vrouwen tevreden houden. En jouw aankomende werkdag voelt precies hetzelfde, dus mag je misschien even balen?

Je bent niet alleen. Zeker niet op maandagen, de meest gekozen dag voor een rothumeur. Maar maak er dan ook iets moois van. Vijf tips.

1 Zwelg erin. Verzet is zinloos, dat weet je zelf ook wel. Je zult vandaag de strijd tegen de donkere wolken verliezen, en morgen ook. Er is niets wat je humeur op kan krikken, zéker niet de dagelijkse reprimande van je echtgenoot. Omarm het baalgevoel dus, en vraag anderen of ze dat ook willen doen. De wolken waaien vanzelf weer over. Tot die tijd cultiveer je het ochtendhumeur een beetje, met lekker kribbige opmerkingen en dramatische kussens over je hoofd. Geeft een leuk randje aan het verder zo optimistische karakter.

2 Ontbijt alleen. Dat jij last hebt van een pesthumeur, betekent niet dat de rest van je gezin daaronder hoeft te lijden. Vermijd gezinsleden of huisgenoten dus de eerste uren van de dag. Dat kan door vroeger op te staan, een rondje te gaan hardlopen of door je af te zonderen. Niet leuk, nee, maar beter dan iedereen afsnauwen en je daar later – geheel terecht – schuldig over voelen.

Ontkom je niet aan een gezamenlijk ontbijt, leg dan uit dat je graag doet alsof je er niet bent. Of zet de tv aan op Nickelodeon en zet het volume hoog. Daar knap jij niet van op, maar de kinderen wel.

3 Mijd wereldleed. Een stevig ochtendhumeur gaat niet alleen over treuzelende kinderen en kwijtgeraakte tandpastadopjes. Het gaat over een wakker worden in een wereld die je in wezen vijandig gezind is. De ochtendchagrijn weet: bij de ergernis zit een vleugje somberheid.

Het is dan ook helemaal niet aan te raden om ’s ochtends zware oorlogsreportages uit Syrië te kijken of ellendige artikelen over zieke kinderen te lezen. Je wilt het wel, het bevestigt je ellendige wereldbeeld. Maar tenzij je de sombere gemoedstoestand wil rekken tot na de lunch, kun je dit beter bewaren voor iets later op de dag. Elk dagdeel heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

4 Doe niets belangrijks. Het vermogen om goede beslissingen te nemen, kan danig zijn aangetast door een slecht humeur. Natuurlijk is je baas nu onuitstaanbaar en je werk hemeltergend saai. Natuurlijk is het huis nu te klein, de auto te oud, je partner te vervelend en het klimaat te nat. Maar nu is niet het moment om hier hardop kritiek over te uiten of beslissingen over te nemen. Dat moment is straks, over een uur of drie.

5 Denk vooruit. Je weet dat de grauwe wolken na een uur of twee zullen optrekken en je de rest van de dag door moet brengen met je vrolijke zelf. Bereid je daar dan ook op voor. Je hebt nu geen zin om die leuke gekleurde stropdas aan te trekken, maar straks is ie wel erg geschikt. Nu loop je liever in een zompige grijze joggingbroek, maar straks heb je liever die kekke oranje maillots aan. Zet je over jezelf heen en trek leuke kleren aan.

6 Vul je maag. Een slecht humeur blijft lang hangen op een lege maag. Werk een smakelijk ontbijt naar binnen en koop een beker koffie op het station. Tegen de tijd dat je achter je bureau zit ben je opgekikkerd. Zodat je monter tegen je binnenkomende collega kunt roepen: „Zóóó, zwaar weekend gehad?”