Wandaden

Gisteren had alles op het Plein in Den Haag nog met Joris Demmink te maken. En dan bedoel ik: alles. De secretaris-generaal van Justitie wordt zoals bekend al jaren beschuldigd van nooit bewezen wandaden in verband met pedofilie. Nu bleek hij volgens boze burgers ter plekke ook al medeverantwoordelijk voor de moord op Marianne Vaatstra. Dat u het maar weet.

Zo’n veertig mensen verzamelden zich voor een demonstratie tegen de sg, die overigens bijna met pensioen gaat. Zelf vonden ze de opkomst ook wat tegenvallen. Ze waren van plan naar Demminks huis te lopen, alsof het nog niet genoeg was dat het wandelend kruitvat Micha Kat daar al eens ‘pedofiel’ op de gevel heeft gespoten. Iets wat nog trots wordt getoond op de YouTube-zender Joris Demmink TV, die opriep tot de demonstratie. Vliegtuigtechnicus Erik Donk, met ‘JDTV’-petje, zei dat hij zijn baan had opgezegd en nu van dit tv-zendertje leeft, dankzij „giften”. Ook hij heeft intussen ruzie met Micha Kat. En Kat had vandaag bovendien ruzie met zijn vriendin, zei Donk, daarom was hij er niet.

Wel gekomen: enkele gemaskerde leden van actiegroep Anonymous , één nogal afwezig ogend persoon namens Occupy Den Haag en één in tomatenmutsje en dito shawl gehuld SP-lid uit Eindhoven. Verder voornamelijk de eeuwige individuen.

Je hoeft zo’n gezelschap maar voorzien van blocnote en open glimlach tegemoet te treden („Goedemiddag! NRC Handelsblad!”) , of ze overladen je met misstanden. Men stond letterlijk in de rij.

Dus drukte Robert-Jan Kelder van Unieke Boeken Uitgeverij Willehalm me een flyer in handen over de aan Theo van Gogh opgedragen ‘werkelijkheidsroman’ Doodlopende Weg, geschreven door ene Karate Bob. („Karate Bob durft al twee jaar niet naar buiten, omdat hij bang is te worden vermoord.”)

Net toen ik de uitgever wilde vragen wat een werkelijkheidsroman is, werd hij aan de kant geduwd door een geheimzinnig kijkende vrouw met de flyer ‘Free Baybasin Now!!!’. Want dat is ook een bekende complottheorie in dit verband – het bleek een lang verhaal.

En daar hadden we ene Theo Hofman, die vond dat ik zijn sofinummer in de krant moet zetten. Ook duwde hij me het boek De Demmink Doofpot onder de neus.

Theo Hofman had nog „een mooie uitspraak” voor me. Was ik er klaar voor? Dat was ik.

,,DEMMINK KRIJGT EEN LINTJE VOOR HET MISBRUIK VAN EEN KINDJE!” , schreeuwde hij. Er landde wat speeksel in mijn blocnote.

„Tja”, zei ik. „Het rijmt.”

Hofman: „Daarom!”

Volgende iemand met Anonymous-masker: „Laat er nou fatsoenlijke media komen in plaats van klaplopers!”

En zie: als door God gezonden kwam daar toen dat mooie meisje van het tv-programma PowNews aanlopen. Werd het toch nog een zinvolle bijeenkomst.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Christiaan Weijts.