Wall Street ook morgen dicht - Obama: moeilijke storm op komst

President Obama arriveerde eerder vandaag op de Andrews Air Force Base in Maryland. Een campagne-bijeenkomst in Orlando voor de aanstaande verkiezingen werd afgelast wegens de storm. Foto AFP/Mandel

Alle grote Amerikaanse beurzen zijn ook morgen nog gesloten vanwege de orkaan Sandy. Verschillende bedrijven, waaronder Pfizer en Thomson Reuters, hebben de publicatie van hun kwartaalcijfers uitgesteld.

Het is de eerste keer sinds 1888 dat de New York Stock Exchange, het eveneens New Yorkse Nasdaq en CME in Chicago twee dagen gesloten blijven vanwege het weer. Eerder meldden de beursautoriteiten al dat er vandaag geen elektronische en fysieke handel op Wall Street plaatsvindt.

Obama vertrouwt op ‘goede voorbereidingen’

Miljoenen bewoners van de Amerikaanse oostkust bereiden zich voor op de komst van Sandy. De verwachting is dat het oog van de storm vannacht New York City zal bereiken en ook daar flinke schade zal veroorzaken. Op een crisiskaart van Google is Sandy te volgen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vertrouwen in de voorbereidingen die zijn getroffen, zo zei hij vandaag op een persconferentie vanuit het Witte Huis. Volgens de president hebben de autoriteiten alles gedaan wat ze kunnen, zo schrijft persbureau AP vanavond.

Sandy arriveert vanavond

De orkaan Sandy trekt langzaam naar de oostkust en komt waarschijnlijk vanavond plaatselijke tijd aan land. Volgens de president heeft de orkaan gevolgen voor het leven van miljoenen mensen. Hij drong er bij de bevolking op aan om waarschuwingen ter harte te nemen. Het is volgens de president van groot belang dat mensen aanwijzingen opvolgen om voorzorgsmaatregelen te nemen:

“Luister alstublieft naar wat de autoriteiten zeggen. Als ze u vertellen dat u een veilig onderkomen moet zoeken, doe dat dan. Treuzel niet, neem geen pauze en trek de instructies die u worden gegeven niet in twijfel, want dit is een krachtige storm.”

De verkiezingscampagne van beide kandidaten is flink verstoord door Sandy. Daarbij gooit de orkaan het vroege stemmen in de war, dat juist in de oostelijke staten veel gebruikt wordt.

Hoewel er voedsel, drinkwater en generatoren klaar staan wordt het volgens Obama een ‘moeilijke storm’. Mogelijk ontstaan er problemen met de elektriciteitsvoorziening die lang kunnen aanhouden. Ook vervoer wordt mogelijk problematisch. Het openbaar vervoer in New York, Boston en Washington is stilgelegd en de snelwegen in de staat Connecticut zijn afgesloten.

Zeker vijftig doden tot dusver

Eerder zijn ruim tienduizend vluchten geannuleerd waarbij passagiers van en naar Europa en Hong Kong zijn gestrand. De grote vliegmaatschappijen zoals American Airlines, United en Delta hebben al hun vluchten geannuleerd die op een van de drie vliegvelden in New York vliegen.

De megastorm heeft de afgelopen dagen al voor ruim vijftig doden gezorgd in onder andere Cuba en Haïti en enorme schade veroorzaakt. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt. In verschillende staten aan de oostkust van noord tot zuid is de noodtoestand uitgeroepen.