Voor altijd die scorende debutant in de Klassieker

Diverse spelers speelden gisteren hun eerste Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Zij hadden een sleutelrol in het gelijkspel.

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Bij Klassiekers tussen Feyenoord en Ajax worden reputaties gemaakt en gebroken. De topper van gistermiddag gaat de geschiedenis in als het glansrijke debuut van tiener Jean-Paul Boëtius, de daverende gelijkmaker van Graziano Pellè, de rode kaart van Niklas Moisander en het zure gezicht van Christian Eriksen. Het 2-2 gelijkspel voelde voor de Feyenoorders als een zege, voor de Ajacieden als een nederlaag. In de titelstrijd raakten beide achterop bij FC Twente en PSV.

In aanloop naar Feyenoord-Ajax werd zoals altijd verwezen naar het roemruchte verleden van de tweestrijd tussen de clubs uit Rotterdam en Amsterdam. Vanaf de eerste editie in 1921 blijven er altijd namen van helden en schlemielen aan de duels verbonden. Zo werd 91 jaar geleden een schot van Ajacied Hein Delsen onterecht als doelpunt bestempeld en John Guidetti groeide vorig jaar met drie doelpunten uit tot de publiekslieveling in de Kuip.

Onder luid gejuich kondigde Feyenoordspeaker en oud-spits Peter Houtman gisteren de komst aan van Guidetti. Als speciale gast werd de Zweed door de fanatieke Rotterdamse aanhang welkom geheten. Technisch-directeur Martin van Geel bedankte de speler van Manchester City voor zijn aandeel in het succes en riep hem zelfs uit tot Feyenoorder voor het leven. Guidetti genoot zichtbaar van de heldenontvangst en pookte eigenhandig de sfeer op.

Even ging er geroezemoes door het stadion toen de naam Boëtius op het scorebord bij de basisspelers van Feyenoord verscheen. De achttienjarige aanvaller was voor het grote publiek nog volstrekt onbekend en had pas een week met de hoofdmacht van Ronald Koeman meegetraind. Toch kreeg hij de voorkeur boven aanvallers als Guyon Fernandez en de lichtgeblesseerde Ruben Schaken. De coach van Feyenoord wist dat Boëtius niets te verliezen had in de wedstrijd tegen Ajax.

De oudere spelers namen het jeugdige talent voor het duel bij de hand en gaven hem wijze raad. Aanvaller Wesley Verhoek – die gisteren net als Boëtius, Kostas Lamprou, Daryl Janmaat, Joris Mathijsen, Lex Immers, en Pellè zijn eerste Klassieker in het shirt van Feyenoord speelde – fluisterde zijn ploeggenoot in dat hij gewoon zijn eigen spel moest spelen. Het talent verraste met zijn optreden vriend en vijand en bekroonde zijn debuut met de 1-1 in de 23ste minuut uit een voorzet van Verhoek. De enige andere speler die bij zijn eredivisiedebuut in de Klassieker scoorde was Feyenoorder Harvey Esajas in oktober 1993 (Ajax-Feyenoord: 2-2).

Boëtius kwam na afloop met een glimlach van oor tot oor in zijn eigen kloffie de mixed zone inlopen. Op bedeesde toon stond hij de pers te woord terwijl ploeggenoten in clubkostuum even verderop zijn optreden prezen. Böetius zal zijn leven lang worden herinnerd aan het duel. Het neefje van oud-Ajacied Urby Emanuelson haalde zijn schouders op toen hem werd gevraagd of hij niet gespannen was geweest. „Nee, van zenuwen had ik geen last. De spanning was normaal. Ik ben een gelovige jongen”, stelde hij nuchter.

Het optreden van Boëtius kreeg extra glans door het vierde competitiedoelpunt van Pellè, die in de slotminuut op fenomenale wijze de gelijkmaker achter Ajax-doelman Kenneth Vermeer schoot. Zwaaiend met zijn shirt sprintte de Italiaan over het veld. Het doelpunt was voldoende om door de fans van Feyenoord onvoorwaardelijk in de armen te worden gesloten. Maar Pellè had zich een minuut later onsterfelijk kunnen maken als hij de winnende treffer had binnengekopt. Dit keer was het Vermeer die met een katachtige reflex voorkwam dat Ajax verloor.

De redding van Vermeer kon niet voorkomen dat de Ajacieden met een katterig gevoel uit Rotterdam vertrokken. Niklas Moisander had zich zijn eerste Klassieker in dienst van Ajax wel anders voorgesteld. De Fin had graag in navolging van zijn legendarische landgenoot Jari Litmanen als winnaar van het veld gestapt, maar voelde zich de schlemiel. Moisander kreeg een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis en zag in de catacomben de gelijkmaker van Pellè. „Ja, ik voel me wel een beetje schuldig”, zei de verdediger. „Al vond ik wel dat de scheidsrechter zich te veel liet beïnvloeden door het publiek.”

Ajax-coach Frank de Boer had vooraf al gewezen op het gevaar dat de arbitrage door het publiek in het voordeel van Feyenoord zou kunnen zijn. Het gezicht van Eriksen stond na afloop dan ook op onweer. „Ik denk dat iedereen het er bij Ajax over eens was dat het wegzenden van Moisander niet terecht was”, verzuchtte de Deen, die met een doelpunt en een assist op Siem de Jong leek uit te groeien tot de man van de wedstrijd. „We hadden kunnen winnen. Persoonlijk heb ik goed gespeeld, maar wat heb ik daaraan? Een punt is niets.”

Feyenoord-trainer Koeman koesterde het gelijkspel als een overwinning. De oud-verdediger van Feyenoord en Ajax zat gisteren voor de negende keer als coach op de bank bij een Klassieker. Als trainer – Koeman was eerder coach bij Ajax – verloor hij de clash nooit. Koeman was Pellè dankbaar dat er geen einde kwam aan zijn ongeschonden reputatie.