‘Volkskrant-columnist Hilhorst volgt Asscher op als wethouder’

Pieter Hilhorst als presentator van De Ombudsman voor het seizoen 2010-2011. Foto ANP / KIPPA / Freek van Asperen

Niemand minder dan Pieter Hilhorst wordt wethouder in Amsterdam. Volgens Het Parool vervult hij de vacature die ontstond door het vertrek van de veelgeprezen Lodewijk Asscher naar het pluche in Den Haag. Hilhorst is onder meer columnist voor de Volkskrant. Ook presenteerde hij het gestopte programma De Ombudsman op Nederland 2.

Update 15.10u: De voorzitter van de Amsterdamse PvdA, Michiel Geuzinge, zegt tegen AT5 dat de opvolging van Asscher nog geen uitgemaakte zaak is. Hij zegt dat er een benoemingscommissie komt die het definitieve besluit zal nemen. “Het streven is wel om de benoeming snel rond te krijgen”, aldus Geuzinge.

Hilhorst studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Wekelijks verschijnt er een column van hem in de Volkskrant die zich richt op maatschappelijke issues. Naast essays en artikelen voor diverse bladen schrijft Hilhorst theaterstukken. Verder maakte hij in het verleden meerdere televisieprogramma’s voor onder meer IKON en LLink. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was hij bij de VARA te zien met het programma Politieke Junkies.

Hilhorst was openlijk criticaster van het kabinet-Rutte I en vertolkte een leidende rol bij de demonstraties tegen een dreigende uitzetting van de Angolose vluchteling Mauro Manuel. De nieuwbakken wethouder is tot op heden ook actief op de online opiniepagina van linkse signatuur Joop.nl.