Opinie

Trainers die de Kerst niet halen

Als de bladeren vallen, wankelen de stoelen van sommige voetbaltrainers. Dan wordt de vraag prangend: haalt trainer X de Kerst? John Karelse alvast niet. NAC ontsloeg hem vorige week.

Zie je wel, zullen ze nu in Breda zeggen, nadat NAC zaterdagavond met 4-1 bij VVV in Venlo won. Het schokeffect. Gelukkig erkende interim-coach Adrie Bogers dat dit onzin is. Statistieken wijzen uit: het ontslag van een trainer heeft vaker niet dan wel tot gevolg dat de resultaten beter worden. NAC is een van de clubs die jarenlang financieel wanbeleid hebben gevoerd. Daar betaalt het nu nog tol voor, het vertrek van een trainer lost dat niet op.

Rond het ontslag hangt een zweem van geheimzinnigheid. Aanvoerder Jelle ten Rouwelaar werd door AD Sportwereld aan de tand gevoeld. Vergeleken met zijn nietszeggendheid is de radiostilte die bij de kabinetsformatie gold een orkaan van geluid geweest. Ten Rouwelaar: „Daar ga ik geen tekst en uitleg over geven.” „Daar wil ik niet op ingaan.” „Dat gaat niemand wat aan.” „Daar [..] wens ik niet op te reageren.” „Meer kan en wil ik niet zeggen.”

Wel is duidelijk dat de selectie invloed heeft gehad op het ontslag van Karelse. De geschiedenis herhaalt zich wel vaker bij NAC. In 2006 werd trainer Cees Lok al na vier maanden ontslagen en gaf de club zijn verstoorde verhouding met enkele spelers als reden op. Zijn functie werd vervolgens waargenomen door... Karelse. Lok was dat jaar de opvolger van Ton Lokhoff die kort na de Kerst aan de kant was geschoven.

Bij VVV volgde Lokhoff nog geen jaar geleden de in december ontslagen Glen de Boeck als trainer op. Maar na het verlies van zaterdag van VVV tegen NAC zwelt het rumoer in Venlo aan. Haalt Lokhoff de Kerst? Zo niet, dan is Karelse, „bovenal een vriend”, aldus Lokhoff op de website van VVV, wellicht een geschikte opvolger. Want ook als de bladeren allang gevallen zijn, draait de trainerscarrousel door. Als een perpetuum mobile, een eeuwige beweging van hoop naar teleurstelling, naar hoop, naar...