‘Traditionals’ in goede handen

Murder Ballads & Traditionals . Gehoord: 27/10 Amstelkerk, Amsterdam. Herhaling: 1/11 Paard van Troje, Den Haag; 3/11 Tivoli, Utrecht, 4/11 Effenaar, Eindhoven.

‘Klassieke traditionals, ooit vertolkt door Bob Dylan, Johnny Cash, Woody Guthrie – nu uitgevoerd door Anne Soldaat, Tim Knol, Peter Te Bos en anderen.’ Met deze wervende reclameleus wordt de vandaag te verschijnen cd Traditionals II aangeprezen. Op de cd is een bont gezelschap verzameld: van George Baker tot Torre Florim, Peter Te Bos en Janne Schra die stuk voor stuk een liedje zingen. Afgelopen zaterdag werd de cd gepresenteerd, met een optreden in de Amsterdamse Amstelkerk, waar Peter te Bos (Claw Boys Claw), Carol van Dijk (Bettie Serveert) en Djurre de Haan (Awkward I) hun favoriete ‘traditional’ uitvoerden.

Wat een traditional precies is? Peter te Bos omschreef het als: ‘Een liedje waarvan niemand weet wie het geschreven heeft’, waarna hij samen met Carol van Dijk begon aan House Of The Rising Sun. Dat lied wordt vaak toegedicht aan de Britse band The Animals, die er in 1964 een grote hit mee had, maar het werd al gezongen in de achttiende eeuw.

Zaterdagavond kregen de liedjes mooi verzorgde uitvoeringen met traditionele instrumenten zoals de autoharp, de banjo en iets dat leek op een zwaar fietsslot, dat door de drummer ritmisch werd geschud tijdens een sobere Danny Boy.

Peter Te Bos was vervaarlijk als een hel en verdoemenis prekende dominee, met bijbehorend ronkend stemgeluid. De enige die een voltallige band liet aanrukken was Jelle Paulusma (Daryll-Ann) en dat klonk indrukwekkend doorwrocht, en Djurre de Haan zong samen met Carol van Dijk een authentiek klinkende ballade. De – veelal – Amerikaanse en Britse traditionals zijn bij de Nederlandse muzikanten in goede handen.