Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Tienduizend geannuleerde vluchten door orkaan Sandy

Travellers surround a flight monitor showing cancelled flights at LaGuardia airport in New York October 28, 2012. Tens of millions of East Coast residents scrambled on Sunday to prepare for Hurricane Sandy, which could make landfall as the largest storm to hit the United States, bringing battering winds, flooding and even heavy snow. REUTERS/Adrees Latif (UNITES STATES - Tags: TRANSPORT DISASTER ENVIRONMENT)
Travellers surround a flight monitor showing cancelled flights at LaGuardia airport in New York October 28, 2012. Tens of millions of East Coast residents scrambled on Sunday to prepare for Hurricane Sandy, which could make landfall as the largest storm to hit the United States, bringing battering winds, flooding and even heavy snow. REUTERS/Adrees Latif (UNITES STATES - Tags: TRANSPORT DISASTER ENVIRONMENT) Reizigers drommen samen om de informatieborden waarop geannuleerde vluchten staan op vliegveld LaGuardia in New York. Foto Reuters/Adrees Latif

Orkaan Sandy heeft tot nu toe zeker duizenden passagiers aan de grond gehouden in het noordoosten van de VS. Ruim tienduizend vluchten zijn geannuleerd waarbij passagiers van en naar Europa en Hong Kong zijn gestrand. De orkaan dreigt zelfs het vliegverkeer voor minstens twee dagen in het gebied stil te leggen.

De grote vliegmaatschappijen zoals American Airlines, United en Delta hebben al hun vluchten geannuleerd die op een van de drie vliegvelden in New York vliegen. De geannuleerde vluchten leiden elders tot grote vertragingen en duperen passagiers aan de weskust, in Europa en Azië.

De megastorm heeft de afgelopen dagen al voor ruim vijftig doden gezorgd in onder andere Cuba en Haïti en enorme schade veroorzaakt. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt. In verschillende staten aan de oostkust van noord tot zuid is de noodtoestand uitgeroepen.

De verwachting is dat het oog van de storm maandagnacht New York City zal bereiken en ook daar flinke schade zal veroorzaken. Gisteren werd al het openbaar vervoer platgelegd in New York. Scholen zijn dicht vandaag en burgers die in risicovolle gebieden wonen worden geëvacueerd. Naar schatting gaat dat om 375 duizend mensen.

De beurzen op Wall Street bleven vandaag dan ook dicht. Ondertussen gooit de storm ook roet in het eten van de verkiezingscampagne. Amerikaanse president Obama legt om kwart voor zes onze tijd een verklaring af over de ontwikkelingen.

Via een livestream zijn ook alle ontwikkelingen omtrent Sandy in de gaten te houden: