‘Steven de Jongh weg bij Sky om streng dopingbeleid’

Steven de Jongh en Sean Yates zijn opgestapt als ploegleider van de Britse wielerploeg Team Sky. Dat meldde de Engelse krant The Sunday Telegraph afgelopen weekend. Het vertrek van de twee oud-profs zou verband houden met het zerotolerancebeleid op het gebied van doping van de Britse wielerploeg.

Sky kondigde onlangs aan dat alle medewerkers een contract moeten ondertekenen waarin zij beloven nooit iets met doping te maken hebben gehad. Om die reden kondigde de Amerikaanse ploegleider Bobby Julich donderdag al zijn vertrek aan. Julich stuurde een open brief op wielerwebsite Cyclingnews waarin hij schreef: ,,Ik wil mensen niet langer minachten door te zeggen dat ik nooit iets te maken heb gehad met het duistere verleden van de wielersport."

De Jongh reed tussen 1995 en 1999 voor TVM. Hij stond in 1998 aan de start van de Tour, waar de hele ploeg uit de ronde werd gezet vanwege een dopingschandaal. De Jongh stapte in 2000 over naar Rabobank, waar hij zes jaar voor fietste. In 2006 vertrok hij naar de Belgische ploeg Quick-Step. Eind 2009 stopte hij als wielrenner, waarna hij als ploegleider voor Sky aan de slag ging.