'Steven de Jongh weg bij Sky om dopingverleden'

Nederlandse ploegleider weg vanwege zerotolerancebeleid.

Rotterdam. Steven de Jongh en Sean Yates zijn opgestapt als ploegleider van wielerploeg Team Sky. Dat meldde de Engelse krant The Sunday Telegraph afgelopen weekend. Het vertrek van de twee oud-profs zou verband houden met het zerotolerancebeleid op het gebied van doping van de Britse wielerploeg.

Sky kondigde onlangs aan dat alle medewerkers een contract moeten ondertekenen waarin zij beloven nooit iets met doping te maken hebben gehad. Om die reden kondigde de Amerikaanse ploegleider Bobby Julich donderdag al zijn vertrek aan. Of De Jongh en Yates zijn vertrokken vanwege een dopingbekentenis is nog onduidelijk.

De Jongh reed tussen 1995 en 1999 voor TVM. Hij stond in 1998 aan de start van de Tour, waar de hele ploeg uit de ronde werd gezet vanwege een dopingschandaal. De Jongh stapte in 2000 over naar Rabobank, waar hij zes jaar voor fietste. In 2006 ging hij naar de Belgische ploeg Quick-Step. Eind 2009 stopte hij als wielrenner, waarna hij als ploegleider voor Sky aan de slag ging.

De Jongh heeft nooit openlijk toegegeven doping te hebben gebruikt. Sky heeft het vertrek van De Jongh nog niet bevestigd, dat van Yates wel.

Yates, prof tussen 1982 en 1996, heeft een verleden met Lance Armstrong, de hoofdrolspeler in het vernietigende Usada-rapport. Halverwege de jaren negentig waren ze ploeggenoten bij Motorola. Na het beëindigen van zijn actieve carrière was Yates in 2005 en 2009 in de Tour de France als coach van Armstrong werkzaam. Yates is een grote naam in het Britse wielrennen. NRC