Steven de Jongh bekent dopinggebruik en verlaat Team Sky

Voormalig wielrenner Steven de Jongh heeft toegegeven doping te hebben gebruikt. Dat werd zaterdagnacht al min of meer bekend omdat naar buiten kwam dat hij Team Sky, waar hij ploegleider was, verliet. Nu heeft hij zelf bevestigd dat dat de reden was.

De Jongh bekent epogebruik “op een aantal momenten” tussen 1998 en 2000. Toen reed hij voor TVM en (vanaf maart 2000) Rabobank.

“I took EPO in 1998-2000 on a few occassions. I was a young rider, the opportunity was there and it was a huge challenge to stay away. I took a product that was easy to get and I knew it couldn’t be detected. There was no pressure from team Directors or the Doctors. It was my own decision. I believe that everyone has to take responsibility for their own choices and I made the wrong ones that time.”

Sky wil van iedereen openheid over doping

Ook op de site van Sky staat een korte verklaring. De oud-sprinter heeft dopinggebruik bekend tegenover zijn werkgever. Vanwege die biecht heeft de Britse ploeg het contract met de Noord-Hollander, die drie jaar ploegleider was, ontbonden. De Jongh reed in zijn loopbaan, die van 1995 tot en met 2009 duurde, voor TVM, Rabobank en Quick-Step.

Sky herhaalde na het Usada-rapport over Lance Armstrong zijn antidopingstandpunt. De Britse ploeg wilde van alle medewerkers weten of zij ooit verboden middelen gebruikten of toedienden. Dat kostte teamarts Geert Leinders en De Jonghs collega Bobby Julich al hun baan. Sean Yates vertrok ook, maar volgens Sky was dat om persoonlijke redenen.

David Brailsford, manager van Sky, was na het openbaar worden van het Usada-rapport over Armstrong diep geschokt. Een van de Sky-renners, Michael Barry, verklaarde daarin bovendien dat ook hij doping gebruikte toen hij samen met Armstrong voor US Postal reed. Barry had Brailsford drie jaar geleden, toen hij naar Sky kwam, juist op het hart gedrukt dat hij nooit stimulerende middelen had genomen.

Daarop besloot Brailsford dat hij met iedereen zou praten en dat alle Sky-mensen met een dopingverleden, hoe lang geleden het ook is, de ploeg moet verlaten.