Seizoenstart Kramer in gevaar door rugblessure

Het is onzeker of Sven Kramer kan meedoen aan de NK afstanden, van 9 tot en met 11 november de eerste officiële wedstrijd van het schaatsseizoen. De regerend Europees en wereldkampioen allround kampt met een rugblessure, die ernstiger is dan zich liet aanzien. Hij kon dit weekeinde niet meedoen aan een trainingswedstrijd over drie kilometer tijdens een trainingskamp in het Zuid-Duitse Inzell. „Sven is niet wedstrijdfit en heeft meer tijd nodig”, zegt assistent-coach Geert Kuiper van TVM in het AD.

Kramer viel enkele weken geleden van de schommel tijdens een teambijeenkomst in de tuin bij TVM-directeur Arjan Bos. Hij liep daarbij een kneuzing op aan de rug maar kon na enige tijd rust toch met zijn ploeg mee op trainingskamp. In Inzell trainde hij aanvankelijk uitsluitend met de handrem op, om elk risico uit te sluiten. Kramer kampt al sinds 2005 met rugklachten. Hij was het hele seizoen 2010-2011 uit competitie wegens een bovenbeenblessure en psychische problemen. Vorig jaar maakte hij een geslaagde comeback.

Afgelopen zomer kreeg hij na intensieve belasting in wielerwedstrijden tot twee keer toe last van zijn knie. „Dat mocht geen naam hebben”, zei Kramer vorige week in Inzell. Maar de rugblessure, met uitstraling naar het linkerbovenbeen, was wel ernstig. „Dit komt ongelegen, een beetje boel. Je ziet dat iedereen wedstrijden gaat rijden, maar jij staat er naast. Natuurlijk word je daar onrustig van.”

Kramer ging er toen nog van uit dat hij afgelopen vrijdag zijn eerste wedstrijd over drie kilometer kon rijden. „Maar ik ga niet forceren. Alleen wordt het wel heel erg moeilijk richting de NK afstanden als je helemaal geen wedstrijd hebt gereden. Dan ga ik er überhaupt niet aan beginnen.”

Volgens assistent-coach Kuiper is nog niet zeker dat Kramer de NK in Thialf moet missen. „Dat besluit nemen we de komende week. Als Sven meedoet, rijdt hij vermoedelijk alleen de vijf kilometer.”