Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schotte stapt uit partijenoverleg Curaçao, screeningswet breekpunt

Partijleider Helmin Wiels (R) van Pueblo Soberano en partijleider Gerrit Schotte van MFK vieren de uitslagen na afloop van de verkiezingen op Curacao. Onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano kreeg de meeste stemmen, MFK volgde als tweede partij. ANP / Michael Kooren

Gerrit Schotte heeft zich met zijn partij MFK teruggetrokken uit het driepartijenoverleg dat een nieuwe regering in Curaçao zou vormen. MFK, MAN en onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels hadden juist donderdag een intentieverklaring ondertekend. Samen hebben zij 12 van de 21 zetels.

In een persconferentie gaf de ex-premier aan dat zijn partij niet langer met verkiezingswinnaar Helmin Wiels om de tafel kan zitten, omdat het vertrouwen ontbreekt. Wiels zou op de radio en tegen zijn eigen achterban voortdurend slecht spreken over de MFK en Gerrit Schotte.

Schotte zint screeningswet voor ministers niet

Het steekt de MFK vooral dat Wiels zijn steun heeft gegeven aan de nieuwe screeningswet voor ministers van het interim kabinet Betrian. Mogelijk kunnen een aantal ministers, inclusief de oud-premier zelf, daardoor geen minister worden.

Wiels moet nu op zoek naar een nieuwe partij. Samen met beoogd coalitiegenoot MAN heeft hij nog vier zetels nodig om een meerderheid te halen. De PAR van oud-premier Emily de Jongh-Elhage en nieuwkomer PAIS van Alex Rosaria hebben ieder vier zetels behaald bij de verkiezingen van 19 oktober. Wiels heeft altijd gezegd niet te zullen regeren met de PAR.

Mocht het Wiels niet lukken om een coalitie te vormen, dan kan de MFK het initiatief nemen, maar volgens ex-premier Schotte ligt de bal vooralsnog bij Helmin Wiels.