Sandy komt eraan, bedrijven wachten af

De beurs gaat dicht, bedrijven wachten met hun kwartaalcijfers en de Starbucks sluit winkels. Storm Sandy kost geld.

Een economische storm stevent deze week op de VS af. Letterlijk.

Dit keer geen doemscenario’s over de fiscal cliff, de honderden miljarden aan lastenverzwaringen die op 1 januari in werking treden als Republikeinen en Democraten voor dat moment geen bezuinigingsakkoord weten te sluiten. Wel orkaan Sandy, die straks het dichtst bevolkte stukje Amerika teistert, het stedelijk gebied dat strekt van Washington D.C. tot New York.

Dat heeft gevolgen voor ’s werelds grootste economie. Alle filialen van koffieketen Starbucks Coffee in New York zijn gesloten vandaag gesloten. In de grootste stad van het land wordt vandaag geen enkele grande latte gedronken. Met een verkoopprijs van 3,50 dollar in de bijna driehonderd filialen alleen al in de stad New York zal dat een nadelig effect hebben op de omzet van Starbucks.

De New York Stock Exchange (NYSE) blijft vandaag eveneens dicht. Ook de oliehandel (Nymex) van de Chicago Mercantile Exchange blijft dicht, aangezien die verrassend genoeg fysiek plaatsvindt in New York. Technologiebeurs Nasdaq zegt wel de deuren te openen. Grote banken als Goldman Sachs en Citigroup houden personeel thuis. Het openbaar vervoer in New York is stilgelegd waardoor het voor werknemers haast onmogelijk wordt om zich met de gebruikelijke miljoenen tegelijk naar Manhattan te begeven.

Ook luchtvaartmaatschappijen lijden schade. Het vliegverkeer wordt zwaar getroffen. Volgens Flightaware.com, een website die wereldwijd vliegbewegingen bijhoudt, zijn er in totaal 6.800 vluchten geannuleerd als gevolg van de naderende orkaan. Drukke internationale hubs als JFK, LaGuardia, Newark (allen New York), Dulles (Washington) en Philadelphia International Airport liggen zo goed als plat. KLM heeft vandaag in totaal zes vluchten van en naar de VS geannuleerd. Op Schiphol zal de omzet van koffie dan wel weer stijgen.

Olieraffinaderijen aan de oostkust van de VS liggen eveneens stil, net als de casino’s in Atlantic City.

Sandy, lokaal bijgenaamd de Frankenstorm, heeft ook invloed op de financiële agenda deze week. Farmaceutisch bedrijf Pfizer zou morgen de derde kwartaalcijfers bekendmaken, maar heeft dat tot donderdag uitgesteld. Enkele andere Amerikaanse bedrijven doen hetzelfde.

Hoe groot de economische kosten van Sandy zijn hangt logischerwijs af van de schade die de orkaan aanricht.

Als Sandy daarna weer richting Canada of open zee is getrokken, kunnen Amerikaanse economen zich richten op de non-farm payrolls, het belangrijkste werkgelegenheidscijfer van de maand. Vrijdag zal bekendgemaakt worden hoeveel banen er in oktober zijn bijgekomen – exclusief de salarisstrookjes (payrolls) van het boerenbedrijf. Ook wordt dan duidelijk hoe hoog de werkloosheid is. Het zijn de laatste belangrijke werkgelegenheidcijfers voor de presidentsverkiezingen volgende week dinsdag. Analisten verwachten dat er deze maand 125.000 nieuwe banen zijn, zoals ze dat noemen, ‘gecreëerd’. Dat zouden er iets meer zijn dan in september.

Vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal op jaarbasis 2 procent is gegroeid. In het tweede kwartaal was dat nog 1,3 procent. Analisten verwachten dat de werkloosheid minimaal stijgt, van 7,8 procent in september tot 7,9 procent in oktober.

Dat is een werkloosheidscijfer waar beide kandidaten niet heel veel mee kunnen. President Obama is er in geslaagd om de Amerikaanse economie uit het diepe dal van 2008 te halen. Republikein Romney kan hem niet verwijten meer schade te hebben aangericht. Maar de werkloosheid is voor Obama nog te hoog om met de eer te kunnen strijken.