Sandy dwarsboomt Obama, orkaan drukt Europese beurzen in ’t rood

Een dam is opgetrokken om de spoortunnel Westland Yard in New York droog te houden. Foto Flickr / MTAPhotos

New York gaat Sandy mogelijk in haar slechtste humeur ervaren. Vanochtend plaatselijke tijd won de orkaan aan kracht en ligt nu op ramkoers met twee andere stormen waardoor een superstorm kan ontstaan. Barack Obama heeft zijn campagnetrip naar Florida afgezegd om vanuit het Witte Huis te kunnen reageren.

Vanavond plaatselijke tijd wordt Sandy verwacht aan land te komen in New Jersey, meldt AP. New York City zal hard getroffen worden, zoals het zich nu laat aanzien. Bijkomend effect is de volle maan die een nog heftiger getijde teweegbrengt waardoor zo’n 20 miljoen inwoners van de regio bedreigd worden. “Dit is het worst-case scenario”, aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Barack Obama zou vandaag in Florida campagnevoeren maar keerde terug naar Washington. Volgens het Witte Huis verkiest de president het monitoren van de situatie rondom Sandy en een eventuele reactie op gebeurtenissen boven een partijbijeenkomst in Orlando.

Terwijl Wall Street vandaag, en mogelijk ook morgen nog, de handel stillegt, duiken de Europese beurzen hierdoor in het rood. Vooral verzekeringsmaatschappijen kelderen in afwachting van wat door Sandy aangerichte schade voor hen gaat betekenen. De AEX stond halverwege de handelsdag ruim een half procent in de min.