Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Sandy, de orkaan die de verkiezingscampagne verstoort

Hoge golven voor de kust van South Carolina, daags voor aankomst van orkaan Sandy / foto AP

Meteorologie is de wildcard in politieke campagnes, schrijft The New York Times in dit verhaal. En ja, het blijft speculeren hoe Sandy uitpakt, de orkaan die maandagavond lokale tijd de oostkust van de Verenigde Staten bereikt. Volg de ontwikkeling van Sandy op deze uitstekende crisiskaart van Google. The New York Times is de komende dagen van de paywall af, om een groot publiek te kunnen bereiken. In Washington DC is dit de beste site om op de hoogte te blijven.

Los van de schade, de evacuaties en de andere ellende in de kuststaten, is er ook een politieke vraag: hoe beïnvloedt Sandy de verkiezingen?

Allereerst is er het probleem dat de campagnes goeddeels zijn stilgelegd. Mitt Romney zou het afgelopen weekend hebben gereisd door Virginia, een cruciale swing state. Dat ging niet door, evenals een gepland bezoek aan New Hampshire. Barack Obama is de komende dagen vooral in Washington, om zich te richten op een eventuele crisis.

Daarbij gooit de orkaan het vroege stemmen in de war, dat juist in de oostelijke staten veel gebruikt wordt. Vroeg stemmen is in 35 staten toegestaan, en kiezers maken er gretig gebruik van: volgens een eerdere verwachting zullen zo’n veertig miljoen mensen voor 6 november al gestemd hebben. In de meeste staten aan de oostkust gaan overheidsgebouwen de komende dagen dicht. Als veel kiezers vroeg stemmen, is de algemene wijsheid, dan is dat in het voordeel van de Democraten. Nu de stembureaus een paar dagen dichtgaan, zou dat dus nadelig voor Obama kunnen zijn, zeker in Virginia, waar iedere stem telt. The New Republic werkt deze theorie uit in dit stuk.

Politicoloog John Sides denkt op het blog The Monkey Cage dat het twee kanten op kan: er kan een plus-factor voor Obama inzitten, en een min-factor. Voordelig kan zijn dat een zittende president standvastig en besluitvaardig oogt, en daar door kiezers door wordt beloond. Nadelig is dat als er echt natuurgeweld is, kiezers weer de neiging hebben een zittende president de rug toe te keren.

Het kan dus twee kanten op. Een meteoroloog zou zeggen: het kan vriezen en het kan dooien. Hoe dan ook, Sandy legt een twee miljard dollar kostend politiek circus enkele dagen praktisch stil. En dat ruim een week voor de verkiezingen.