Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Presentatie regeerakkoord nabij. Wat kunnen we komende week verwachten?

Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens de presentatie van het deelakkoord begin deze maand. Foto ANP / Robin Utrecht
Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens de presentatie van het deelakkoord begin deze maand. Foto ANP / Robin Utrecht Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens de presentatie van het deelakkoord begin deze maand. Foto ANP / Robin Utrecht

Als alles volgens plan verloopt kan het tweede kabinet Rutte volgende week al op het bordes staan. Het regeerakkoord is uitonderhandeld en de fracties van Rutte en Samsom zijn akkoord. Wat kunnen we komende week verwachten?

De fracties van VVD en PvdA steunen het akkoord. Rutte en Samsom brengen momenteel verslag uit aan informateurs Bos en Kamp, die vervolgens hun verslag weer netjes bijwerken. Het regeerakkoord wordt later vanmiddag gepresenteerd en openbaar gemaakt.

Vervolgens debatteert de Tweede Kamer over het akkoord en zal Rutte worden aangewezen als formateur. Chef van onze Haagse redactie Herman Staal, legt vandaag in NRC uit wat er daarna gebeurt: Rutte voert in twee tot drie dagen gesprekken met de negentien bewindslieden die al bekend zijn. De formateur vraagt standaard aan de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen of er iets is uit hun verleden wat hun functioneren in de weg kan staan. De kandidaten bespreken ook hun nevenfuncties met de formateur. Meestal leveren ze al hun bijbanen in. Bij hoge uitzondering kunnen nevenfuncties worden toegestaan.

Bekijk de bewindslieden van kabinet-Rutte II:

Het nieuwe kabinet kan pas definitief worden gevormd als het PvdA-congres, naar verwachting komende zaterdag, het akkoord goedkeurt.

Als de formateur alle gesprekken heeft gevoerd kan de koningin het kabinet beëdigen. Of dat zoals gebruikelijk achter gesloten deuren plaatsheeft is volgens Staal nog niet bekend. Een deel van de Tweede Kamer wil dat dit in de openbaarheid gebeurt.

Na de bordesscene met de koningin op Huis Ten Bosch is er nog een belangrijke gebeurtenis: het constituerend beraad, de eerste ministerraadsvergadering. Uit het verleden is bekend dat ministers en staatssecretarissen op dat moment nog details konden veranderen, of dat er nog delen van portefeuilles werden gewisseld.

Als het lukt het kabinet op maandagmorgen te beëdigen, gaat Rutte daarna mee met een economische missie naar Turkije. Het meest waarschijnlijk is dat dan donderdag 8 november het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring is. Daarna kan Rutte II gaan regeren.

Vandaag in NRC Handelsblad meer over de formatie en de inhoud van het concept-regeerakkoord.