Philips bouwt coole app voor warme kleuren

Er zijn veel mensen die aarzelen hun gloeilampen massaal in te ruilen voor een duurdere led-lamp. Zelfs al verdient zo’n lamp uiteindelijk z’n aanschafprijs ruim terug. Philips probeert early led-adopters te lokken met een persoonlijke licht-app voor je telefoon. Met de Philips Hue wordt een ledlamp een gadget die je op afstand bedient met smartphone

Er zijn veel mensen die aarzelen hun gloeilampen massaal in te ruilen voor een duurdere led-lamp. Zelfs al verdient zo’n lamp uiteindelijk z’n aanschafprijs ruim terug. Philips probeert early led-adopters te lokken met een persoonlijke licht-app voor je telefoon. Met de Philips Hue wordt een ledlamp een gadget die je op afstand bedient met smartphone of tablet. Warm licht, maar dan in een coole verpakking. Het is net wintertijd en de 60 watt gloeilamp mag niet meer verkocht worden. Daarom ziet Philips nu z’n kans waar om een ‘persoonlijk verlichtingssysteem’ te introduceren waarmee je je huis met kleuren kunt overgieten. Led-lampen ogen inmiddels niet meer zo koud als de eerste generaties digitaal licht. De formule van Hue (‘gloed’) lijkt op die van LivingColors en de WakeUp Light, die inmiddels ook al met een app te bedienen is.

Licht als gadget: Philips Hue met drie leds, een intelligente bridge en een iOS-appLicht als gadget: Philips Hue met drie leds, een intelligente bridge en een iOS-app

Hue speelt in op de domotica-rage waarbij je de apparaten in huis automatiseert en op afstand kunt bedienen. Domotica krijgt een nieuwe impuls omdat het aantal tablets en smartphones in huis snel groeit. Bij Hue krijgt elke lichtbron z’n eigen ip-adres en wordt aangestuurd via een intelligente ‘bridge’ die je op het thuisnetwerk kunt aansluiten. In het standaardpakket (199 euro) zitten drie lampen van 600 lumen - vergelijkbaar met een gloeilamp van 50 watt. Elke extra lamp kost 59 euro, en dat is fors duurder dan een gewone led-lamp. De bridge zorgt voor de aansturing van maximaal 50 lampen. Net als op de foto Via de Hue-applicatie kun je de kleur van je woning veranderen door een tint aan te wijzen in een foto, het langzaam licht of donker laten worden met een timer of ‘s avonds de verlichting aan en uit doen als je niet thuis bent – om de indruk te wekken dat het huis niet verlaten is. Omdat Hue gebruik maakt van de Zigbee Light Link standaard kunnen ook andere ontwikkelaars er ook software voor schrijven. ZigBee is een zuinige netwerktechnologie ter aanvulling op bluetooth en wifi, stuurt vooral sensor- en procesgegevens door en maakt gebruik van de 2,4 GHz band. Het bereik is binnenshuis 70 meter, buitenshuis tot 400 meter. Er zijn duidelijke overeenkomsten met de Smart Lighting technologie die voormalige Philips-dochter NXP begin dit jaar al demonstreerde: maar er zit geen NXP-chip in de lampen. Naast Philips ondersteunen ook concurrenten GE en Osram de Zigbee Light Link, maar Philips is er als eerste in geslaagd om er een consumentenproduct van te maken dat verkocht wordt via de Apple Store. De komst van een Android-versie zal nog een paar maanden duren. ;

; Zie ook dit alternatieve Lifx-project via Kickstarter. De werking van Lifx is grotendeels gelijk aan die van de Philips Hue, maar gebruikt lampen van 800 lumen. Daarnaast heeft het Lifx-systeem geen aparte bridge nodig maar een ‘master smart-bulb’ die de verbinding tussen de lampen en het wifinet legt. De prijs van Lifx zou overigens wel een stuk lager uitkomen. http://youtu.be/cRaPQDzkJ