Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Peter Terrin wint AKO Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver Peter Terrin (1968) heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen. Dat is vanavond in Nieuwsuur bekend gemaakt. Terrin ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van 50.000 euro. In zijn korte toespraak droeg hij de prijs op aan zijn 8-jarige dochter. Ook prees hij de jury om ‘haar goede smaak’.

Geheel verrassend is de winst van Terrin niet. In nrc.next noemde literair redacteur Arjen Fortuin vanmorgen Terrin al de meest waarschijnlijke winnaar:

Post Mortem is een erg goed boek; zijn vorige boek (De bewaker) was nog beter, maar dat werd niet bekroond. De prijzengevers hebben dus iets goed te maken, en dat kan dan mooi op deze manier.’

De bewaker haalde zowel de longlist van de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, en de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2010. Terrin won uiteindelijk alleen de European Union Prize For Literature 2010.

Met Post Mortem wint Terrin zijn eerste grote literaire prijs. In zijn prijswinnende roman schrijft Terrin over het herseninfarct van zijn dochtertje. Met zijn uiteenzetting bevraagt hij op knappe wijze de literaire verwerking van autobiografische gegevens.

Op twitter stromen de felicitaties voor Terrin binnen:

Twitter avatar abdelkabenali abdelkader benali Post Mortem van AP-collega Peter Terrin wint de Ako. Gedurfde, moedige keuze voor vormexperiment waarin alles op t spel wordt gezet.
Twitter avatar AtlasContact AtlasContact Gefeliciteerd! Winnaar #AKO Literatuurprijs 2012: Peter Terrin en Post Mortem @arbeiderspers
Twitter avatar ajboekestijn Arend Jan Boekestijn Briljante toespraak van Terrin zeg!
Twitter avatar jeroenvullings Jeroen Vullings Een goede winnaar: Peter Terrin. ‘Zulk verdriet knauwt aan je’ http://t.co/PTN3FfnT via @VNRepubliek
Twitter avatar depapierenman De papieren man Juryverslag AKO over PM & Peter Terrin: ‘Het lijkt op een hippe vorm van postmodern vertellen die zijn hoogtepunt achter de rug heeft’ #ako
Twitter avatar depapierenman De papieren man En: “Indrukwekkend is de manier waarop het besef zich opdringt: je kunt schrijven wat je wil, uiteindelijk kiest het verhaal jou uit.” #ako

In een interview met Nieuwsuur, vlak na de uitreiking in Den Haag, verklaart Terrin klaar te zijn voor ‘die porsche uit de jaren zeventig’, een wens van hem mocht hij de AKO Literatuurprijs winnen. Terrin zegt te zijn begonnen met schrijven door W.F. Hermans’ De donkere kamer van Damokles. Hij las deze roman, die komende maand centraal staat tijdens Nederland Leest, in 1995, toen hij als marmerverkoper werkzaam was in Londen. Huys vroeg ook hoe het nu met de dochter van Terrin gaat. ‘Naar omstandigheden goed’, zei de auteur.

De jury van de AKO Literatuurprijs, onder voorzitterschap van Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, bestond dit jaar uit Karl van den Broeck, chef boeken van de Vlaamse krant De Morgen, Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next, freelance journaliste Kathy Mathys en Fleur Speet van Het Financieele Dagblad. Vorig jaar won Marente de Moor de AKO Literatuurprijs met haar roman De Nederlandse maagd.