Partij van Oekraïense president claimt winst

De regeringspartij van president Viktor Janoekovitsj heeft gisteravond de zege opgeëist in de Oekraïense parlementsverkiezingen. Prominente leden zeggen dat de Partij van de Regio’s een absolute meerderheid behaalt. Nu regeert de partij met de Communistische Partij.

Een overwinning verstevigt de positie van Janoekovitsj, die in 2015 herkozen wil worden. Het Westen is kritisch over hem. Zijn belangrijkste rivaal, ex-premier Joelia Timosjenko, zit in de gevangenis wegens machtsmisbruik. Volgens de EU was het proces tegen haar politiek gemotiveerd. Volgens waarnemers heeft Janoekovitsj de afgelopen twee jaar de macht naar zich toe getrokken, ten koste van die van het parlement.

Er zijn nog geen definitieve uitslagen. De Partij van de Regio’s beroept zich op exitpolls. Volgens die peilingen krijgt de partij 36,2 procent. Het gaat hierbij om stemmen die rechtstreeks zijn uitgebracht op de partijen. De Oekraïense parlementsverkiezingen zijn complex. De helft van de 450 parlementzetels wordt verdeeld op basis van de resultaten van de partijen in de verkiezingen. De andere zetels worden verdeeld in ‘aparte’ verkiezingen in de regio’s, waarbij kiezers rechtstreeks op individuele kandidaten kunnen stemmen. In die aparte verkiezingen zegt de Partij van de Regio’s zeker 115 van de 225 zetels te hebben gewonnen.

Het is nog onduidelijk of de oppositie zich neerlegt bij een nederlaag. Definitieve uitslagen worden later deze week verwacht. (Reuters, AP)