Partij van Netanyahu gaat lijstverbinding aan op rechts

Netanyahu vandaag tijdens de bijeenkomst van zijn partij Likud. Foto Reuters

De Israëlische regeringspartij Likud heeft vanavond een lijstverbinding goedgekeurd met de nationalistische partij Israel Beiteinu voor de komende parlementsverkiezingen. Een grote meerderheid stemde voor op een bijeenkomst van Likud-activisten.

Het samengaan werd drie dagen terug door premier Benjamin Netanyahu en Avigor Lieberman, leider van Beitenu, voorgesteld. Netanyahu hoopt met deze lijstverbinding een zege bij de verkiezingen in januari veilig te stellen, schrijft persbureau AP.

De partij van Netanyahu gaat nog aan kop in de peilingen, maar de concurrentie van extreem-rechtse partijen wordt in groeiende mate bedreigend. De rechts-religieuze Shas-partij heeft vorige week Arye Deri verwelkomd. Deri zat een aantal jaren vast voor omkoping, maar is nu teruggekeerd in de politiek. De populaire medeoprichter van Shas zou kiezers bij Netanyahu kunnen weghalen.

Peiling: 43 parlementszetels samen

Een unie van Likud en Israel Beiteinu laat de concurrentie in de parlementsverkiezingen van 22 januari volgens een peiling van onderzoeksbureau TNS/Teleseker ver achter zich. Het verbond zou kunnen rekenen op 43 van de 120 parlementszetels.

Samen met de steun van de ultraorthodoxe partijen, die zich doorgaans achter Likud scharen en volgens de peilingen gezamenlijk op 24 zetels uitkomen, zou met gemak een meerderheid worden behaald. Ook geeft een unie minister Lieberman, een geharnast tegenstander van concessies aan de Palestijnen, een belangrijke stem in het vredesproces.

Israël kiest op 22 januari een nieuw parlement, zo maakte de premier eerder deze maand bekend. Dat zijn vervroegde verkiezingen. Binnen de huidige regering van premier Netanyahu kon men het niet eens worden over bezuinigingen op voorzieningen voor ouderen en armen.