Over mannen die elke dag in die ‘rotschuur’ rommelen

„Weet ik veel wat hij daar allemaal doet”, zegt de vrouw van Leo de Jong
„Weet ik veel wat hij daar allemaal doet”, zegt de vrouw van Leo de Jong

Man Bijt Hond Ned. 2, 18.55-19.20 uur

Vier jaar terug is het begonnen. Iedere dag, na de koffie, gaat Leo de Jong de schuur in. Een beetje met brommers knutselen, of boren. „Weet ik veel wat hij dat allemaal doet”, vertelt zijn vrouw verdrietig, terwijl ze vanuit de woonkamer de tuin inkijkt. „Rotschuur.”

Ze is niet blij met de hobby van haar man. Liever zou ze samen met hem een video kijken, of vakantieplannen voor volgend jaar bespreken. Maar hij zit altijd maar in de schuur. „Wat moet hij met die zooi?”

Een typisch, kneuterig item voor Man Bijt Hond. Ze hebben er dan ook gelijk een hele serie over gemaakt, die de rest van de week als vast onderdeel in het programma terugkomt: schurisme, mannen en hun liefde voor schuren. Uiteindelijk blijkt ook hier een triest verhaal achter te zitten. Leo’s vrouw heeft al dertig jaar reuma, hij verzorgt haar elke dag. De schuur is zijn uitlaatklep. En dat ziet zijn vrouw toch ook wel in. „Want het is best vermoeiend om voor mij te zorgen, dus zijn frustraties raakt hij kwijt in het schuurtje.”

Ook begint vanaf vandaag een reeks van ‘doe maar gewoon’, lessen om dé Nederlander te leren kennen. Vandaag aflevering 1: de verjaardag. Op een knullige manier wordt aangeleerd dat je drie maal zoent, en dat een Nederlandse kalender geen data heeft omdat we die willen hergebruiken. De mannen en hun schuur zijn fijner om te kijken.