Orkaan Sandy zorgt voor rebellie onder New Yorkers

WESTPORT, CT - OCTOBER 28: A man walks out of a store with a shoping cart of water as people prepare for Hurricane Sandy on October 28, 2012 in Westport, Connecticut. The storm, which could affect tens of millions of people in the eastern third of the U.S., is expected to bring days of rain, high winds and possibly heavy snow in parts of Ohio and West Virginia. New York Governor Andrew Cuomo announced that New York City will close its bus, subway and commuter rail service Sunday evening ahead of the storm. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WESTPORT, CT - OCTOBER 28: A man walks out of a store with a shoping cart of water as people prepare for Hurricane Sandy on October 28, 2012 in Westport, Connecticut. The storm, which could affect tens of millions of people in the eastern third of the U.S., is expected to bring days of rain, high winds and possibly heavy snow in parts of Ohio and West Virginia. New York Governor Andrew Cuomo announced that New York City will close its bus, subway and commuter rail service Sunday evening ahead of the storm. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

„Het is goed dat ik deze week geen cliënt heb”, zegt Kat Raynor, bewoonster van Far Rockaway, een eiland ten zuiden van stadsdeel Brooklyn. Raynor is een doula, iemand die vrouwen bijstaat in bevallingen. „Ik verwacht de komende dagen binnen te zitten.”

Far Rockaway valt onder ‘Zone A’, de gebieden waarvoor burgemeester Bloomberg van New York uit voorzorg tegen de komst van orkaan Sandy verplichte evacuatie heeft verordonneerd. Naar schatting 370 duizend New Yorkers wonen in Zone A. Voor wie niet terecht kan bij vrienden of familie, heeft de stad tientallen tijdelijke opvangcentra opgezet. Raynor heeft de evacuatiebussen al door de straat zien rijden, maar zal niet instappen. „We zijn hier rebellen”, zegt ze. Het besluit te blijven is genomen na uitgebreid overleg met de buren. „We hebben allemaal water en houdbaar voedsel voor weken. Als het nodig is, helpen we elkaar. Een evacuatie is meer gedoe dan hier blijven.”

Waren haar kinderen jonger dan drie geweest, dan zou ze wel gaan. Maar die zijn 7 en 11 en „vinden het vooral een mooi avontuur.” Of als ze aan de overkant van het water had gewoond, in Beach Channel, waar „de combinatie van hoogtij en volle maan al genoeg is voor evacuatie”.

Nu hebben Raynor en haar buurtgenoten gezamenlijk de omgeving gevrijwaard van los materiaal. Toch is de wind niet eens het grootste gevaar. Dat is overstroming – „We wonen vlakbij de oceaan.” Ook dreigt stroomuitval, die volgens de stad tot tien dagen kan aanhouden.

Vorig jaar augustus, toen de orkaan Irene de stad bedreigde en burgemeester Bloomberg vergelijkbare noodmaatregelen trof, zijn Raynor en haar gezin wel geëvacueerd.

Het verplichte karakter van de evacuatie valt overigens mee, zegt Raynor. „De huizen van de blijvers worden gemerkt. Zodra de storm is gaan liggen, komen hulpverleners kijken hoe het met je gaat.”

Ook Yoon Chang, een modeontwerpster, haar man, architect en hun twee kleine kinderen blijven thuis – hoewel ook zij in een Zone A-gebied wonen. Tijdens Irene stond hun straat in de wijk Dumbo nog enkele uren blank, maar daar bleef het bij. „Wij zitten letterlijk hoog en droog,” zegt Chang, net terug van een „hels bezoek aan de supermarkt” waar ze ruim voedsel heeft ingeslagen.

Niet alle New Yorkers nemen het motto ‘hoog en droog’ in acht. ’s Middags verzamelden enkele honderden milieuactivisten van 350.org zich op Times Square. De organisatie van onder meer Bill McKibben en Naomi Klein grijpt de komst van Sandy aan om de media en politiek erop te wijzen „dat we van hen verwachten dat ze de link leggen tussen extreem weer en klimaatverandering”.

Verslaggever New York