Storm Sandy beweegt naar New Jersey - Fransen weer terecht

Hulpverleners stapelen zandzakken op in voorbereiding op de komst van Sandy in Washington. Foto AFP

Orkaan Sandy “beweegt zich momenteel snel in de richting van New Jersey”, zo meldt het Amerikaanse Orkaancentrum vanavond. De oostkust treft nog volop voorbereidingen nu de storm dichterbij komt.

Update 01:18: Inmiddels zou in Manhattan, New York, al een dode te betreuren zijn als gevolg van een boom die op iemand gevallen zou zijn. Het water staat in lager gelegen Manhattan al tot tot enkelhoogte, het hoogste niveau ooit. Uit voorzorg wordt de elektriciteit afgesloten. Ondertussen zitten in elf staten momenteel 2,2 miljoen inwoners zonder stroom terwijl, terwijl de storm met 65 mijl per uur voortraast.

Update 01:06: Volgens het Amerikaanse Orkaancentrum heeft Sandy, die inmiddels de status van tropische storm heeft, New Jersey bereikt. Een verslaggever van CBS die zich bevindt aan de kust van New Jersey meldt dat in “slechts een paar seconden de kracht van de wind enorm toenam”. Bekijk hier de berichtgeving live:

Live video for mobile from Ustream

Update 0.28 uur: Het National Hurricane Center ziet Sandy niet langer als een orkaan, maar als tropische storm. Binnen een uur bereikt Sandy de kust van New Jersey.

Bouw en metro stilgelegd in New York

Uit voorzorg is in New York vandaag alarm geslagen om een bouwkraan die van een luxe-flatgebouw in Manhattan bungelt in de wind. Bewoners van omliggende gebouwen hebben van het stadsbestuur opdracht gekregen naar lagere verdiepingen te gaan. Straten rondom het gebouw aan West 57th street, zijn afgezet.

De loshangende kraan op 157 W. 57th Street. Foto EPA/Andrew GombertDe loshangende kraan op 157 W. 57th Street. Foto EPA/Andrew Gombert

In de hele stad New York worden voorbereiding getroffen op de komst van orkaan Sandy, die vannacht wordt verwacht. Volgens meteorologen kan de wind zo hoog als de flat snelheden tot 150 kilometer per uur bereiken.

Met het oog op de orkaan hebben de autoriteiten alle bouwactiviteiten in New York zaterdagavond laten stilzetten. Aannemers en eigenaren van gebouwen werden gemaand bouwplaatsen en gebouwen te borgen. Duizenden mensen werden eerder vandaag al geëvacueerd en de ondergrondse is afgesloten. Op een crisiskaart van Google is Sandy precies te volgen, en er zijn een aantal livestreams van Amerikaanse media die de ontwikkelingen volgen rond Sandy zoals ABC, CBS en CNN.

Campagneplannen verstoord en duizenden vluchten geannuleerd

President Obama heeft vandaag een campagnetrip richting het zuiden van het land afgeblazen en waakt vanaf het Witte Huis op alle ontwikkelingen omtrent de orkaan. Enorme schade wordt verwacht. Onze correspondent Guus Valk schreef een blog over hoe deze storm de Amerikaanse verkiezingen kan beïnvloeden.

Eerder vandaag werden verder ruim tienduizend vluchten geannuleerd. De grote vliegmaatschappijen zoals American Airlines, United en Delta hebben al hun vluchten geannuleerd die op een van de drie vliegvelden in New York vliegen.

De megastorm heeft de afgelopen dagen al voor ruim vijftig doden gezorgd. In onder andere Cuba en Haïti is enorme schade veroorzaakt. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt. In verschillende staten aan de oostkust van noord tot zuid is de noodtoestand uitgeroepen.

Vermiste Fransen hebben zich gemeld

Zes Fransen die na de orkaan Sandy in de Cariben werden vermist, zijn sinds vanavond weer terecht. Zij meldden zich vandaag bij de politie in Martinique nadat zij hadden vernomen dat naar hen werd gezocht.

De Fransen waren vanwege het slechte weer een dag later dan gepland met een snelle motorboot uit Dominica vertrokken. Ze zouden oorspronkelijk zondag aankomen. Bekenden waarschuwden de kustwacht toen ze niet op de afgesproken dag arriveerden.