Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Orkaan Sandy dwingt Wall Street gesloten te blijven

Een moeder loopt met haar kind door de leeggekochte gangen van een Wal-Mart in New York. Inwoners hebben uit voorzorg flink goederen ingeslagen. Foto Reuters / Lucas Jackson

De Amerikaanse beurzen blijven vandaag en mogelijk morgen gesloten in verband met de veiligheid van beursmedewekers. Deze kan niet gegarandeerd worden vanwege de superstorm Sandy. De superstorm speelt bovendien nu een rol in de verkiezingscampagnes van Obama en Romney.

Gisteravond laat plaatselijke tijd werd besloten dat Wall Street de deuren in elk geval vandaag dichthoudt. Obligatiemarkten openen wel maar sluiten vervroegd.

Sandy botst met twee andere stormen

Het oosten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor Sandy. Het dagelijks leven in een gebied met vijftig miljoen inwoners, een strook van dertienhonderd kilometer lengte van de kust tot aan de grote meren, dreigt vanaf vandaag door wind- en wateroverlast te worden ontwricht. Vooral voor de stad New York vrezen de autoriteiten het ergste.

De superstorm zal volgens de weersverwachtingen ontstaan door een botsing van de overblijfselen van de orkaan Sandy met twee andere stormen boven de Atlantische Oceaan. Van North Carolina tot aan Connecticut is de noodtoestand uitgeroepen.

Vluchten geannuleerd, ov ligt plat

Luchtvaartmaatschappijen hebben meer dan vijfduizend vluchten geannuleerd en spoorwegmaatschappij Amtrak is begonnen het personentreinverkeer in het hele noordoosten van de VS op te schorten.

De steden New York en Philadelphia troffen maatregelen om gisteravond het openbaar vervoer stil te leggen en de scholen vandaag gesloten te houden. Ook Boston, Washington en Baltimore laten kinderen en leraren vandaag thuis blijven.

Obama: serieuze en grote storm

President Barack Obama liet zich zondag door federale rampenmanagers bijpraten over de verwachte koers van de storm en de mogelijke gevaren. Hij noemde Sandy een “serieuze en grote storm” die langzaam voorbij zal trekken. De overheid zal “groot en snel reageren” als het zover is, beloofde hij.