Op en top herfst

Na het koude weer van afgelopen weekend was de overgang naar zachtere condities vandaag snel gemaakt. De komende dagen staan dan ook niet meer in het teken van een noordelijke stroming met vorst in de nachten, maar in het teken van wisselvallig en soms ook onstuimig herfstweer. Met een veelal zuidwestelijke stroming is het nu de beurt aan lagedrukgebieden die diverse storingen vanaf zee over Nederland stuwen, met als resultaat veel bewolking, regen en soms een stevige zuidwestenwind, maar morgen en ook woensdag valt het met de nattigheid nog alleszins mee.

Een uitloper van hoge druk die zich van over de Britse Eilanden over Nederland laat zakken, zorgt op veel plekken in het land voor een tijdelijke weersverbetering. Zo wordt het in de loop van de nacht vanuit het noorden op steeds meer plaatsen droog en klaart het zelfs een beetje op. In het zuiden blijft het bewolkt en regenachtig. Het koelt af naar een graad of 6.

Morgen blijft deze tweedeling overeind staan met ten zuiden van de grote rivieren bewolkt weer met af en toe regen. In het noordwestelijk kustgebied kan ook nog een enkele bui tot ontwikkeling komen, maar in de rest van het land is het droog, met zelfs wat zon. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 8 tot 11 graden uit. Woensdag is de mooiste dag, het is droog met zonnige perioden. Hierna is het grijs en regenachtig, met soms een stevige wind. Op en top herfst.