Ons kind krijgt twee mama's en een papa

Een kind kan prima worden opgevoed door drie of meer ouders, zegt Anneke Weerts. Maak dat ook juridisch mogelijk.

‘Moet je eens op nu.nl kijken!”, riep mijn vriend. Op datzelfde moment ontving mijn vriendin een berichtje van haar vader: „Heb je dit al gelezen? De politiek wordt wakker.” Even later scrollde ik zelf ook door het artikel. „Meer dan twee ouders per kind moet kunnen”, kopte nu.nl. Vervolgens bekeek ik het debat dat daar op volgde via het Politiek 24 kanaal op nos.nl. Ik zag hoe staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) aan Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) beloofde onderzoek te zullen laten doen naar de mogelijkheid om met drie of meer volwassenen juridisch ouder te worden van een kind. Als een blij konijn sprong ik achter mijn laptop vandaan, gaf mijn geliefden allebei een nachtzoen en kroop vervolgens dicht tegen ze aan in ons tweepersoonsbed.

Voor zover wij weten worden er in Nederland geen echte driepersoonsbedden geproduceerd. Wel meer of minder ruime tweepersoonsbedden, twijfelaars en gewone eenpersoonsbedden. Als iemand van ons drieën in de toekomst ook maar een klein beetje uitdijt of zwanger wordt, hebben we dus een probleem. Onze maatschappij is helaas niet ingericht op situaties als de onze.

Mijn vriendin en ik zijn biseksueel en onze vriend is heteroseksueel. We hebben al ruim 3,5 jaar een relatie met elkaar. We zijn trouw aan elkaar en delen alles samen. Mijn vriendin is 24 jaar en werkt aan een toekomst als journalist, mijn vriend (26) werkt aan een toekomst als fysiotherapeut en ik (25) werk aan een toekomst als schrijfster en actrice. Met z’n drieën werken we aan een toekomst met elkaar. Praten over kinderen is daar ook onderdeel van.

Ik ben zelf enerzijds nogal huiverig voor het fenomeen zwangerschap, maar anderzijds vind ik kinderen wel heel leuk. Mijn vriendin zou in de toekomst graag kinderen willen en mijn vriend ziet dat ook wel zitten. Ik denk dat de biologische combinatie van mijn vriend en vriendin prachtige kinderen op zou kunnen leveren en het lijkt me geweldig om dan zelf ook voor die kinderen te kunnen zorgen. Ze zouden dan twee mama’s en één papa hebben.

Ik kan me niet voorstellen dat het slecht zou zijn voor kinderen om opgevoed te worden in een warme liefdevolle relatie van drie of meer personen. Er zijn genoeg kinderen die door twee ouders worden opgevoed en die van tijd tot tijd even bij een oppas of kinderdagverblijf worden geparkeerd. Als je als ouder veel waarde hecht aan stabiliteit en zekerheid voor je kind denk ik dat een vertrouwde kring van drie of meer ouders rond het kind zelfs de voorkeur kan hebben.

Staatssecretaris Teeven zegt dat hij zelf vooral veel praktische bezwaren ziet tegen het ouderlijk gezag van drie of meer volwassenen over een kind. „Hoe meer mensen gezag hebben, hoe meer mensen het eens moeten worden over een medische beslissing. En dat kan lastig zijn en leiden tot een rechtszaak. Ik vraag me af of het belang van het kind hier nu mee is gediend.” Onze ervaring is dat twee mensen het net zo goed niet met elkaar eens kunnen worden en tot in de eeuwigheid door kunnen blijven kibbelen. Sterker nog, als je daar een derde persoon als mediator tussenzet kan dat het doorhakken van de knoop juist enorm bevorderen.

Het is een vooroordeel dat we regelmatig horen. Een relatie als de onze zou te complex zijn en daardoor ‘te moeilijk’, ‘niet levensvatbaar’ en ‘niet goed voor een kind’. Wij vinden dat grote onzin en zijn dan ook helemaal klaar met die hardnekkige less is more-houding in Nederland. Een relatie tussen drie personen is geen rocket-science. De praktijk is als het verschil tussen een lijn en een driehoek: iets complexer, maar nog steeds relatief simpel. Niet te moeilijk over doen dus!

Anneke Weerts werkte als fotomodel voor o.a. Otazu, Men at Work, Axe en Playboy. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en won met haar afstudeerfilm My Brahma Triad (2009) de Publieksprijs op het Nederlands Online Film Festival. Ze werkt momenteel aan haar debuutroman, die in 2014 moet verschijnen.