Onmisbaar in deze verkiezingen: Nate Silver

Nate Silver was een verdienstelijk sportjournalist, die eigenlijk niet in politiek geïnteresseerd was. Maar zijn cijfermatige analyse van honkbal, populair onder Amerikaanse sportjournalisten, bleek tijdens de verkiezingen van 2008 een bruikbaar instrument om de race tussen John McCain en Barack Obama te volgen. Dat jaar werd de reputatie van zijn weblog fivethirtyeight gevestigd.

Dit jaar is zijn website, inmiddels overgenomen door The New York Times, onmisbaar. De statisticus maakt op fivethirtyeight.blogs.nytimes.com een dagelijkse voorspelling op basis van een ingewikkelde formule. Hij weegt landelijke en regionale peilingen (de laatste wegen zwaarder) met economische cijfers als de werkloosheid. Silver heeft over zijn methode een boek geschreven, dat sinds september een bestseller is: The Signal and the Noise. Why Most Predictions Fail – But Some Don’t.

Op basis van zijn berekeningen voorspelde Silver dit weekend dat Barack Obama een kans van ruim 73 procent heeft om de verkiezingen te winnen. De politieke wijsheid dat de staat Ohio beslissend is, weet hij met fascinerende berekeningen te staven: Silver liet alle mogelijke scenario’s los op de verkiezingen en concludeerde dat in bijna de helft van de situaties Ohio de winnaar bepaalt.s

Afgaand op de berekeningen van Silver is het voor Mitt Romney onmogelijk de landelijke verkiezingen te winnen als hij Ohio verliest. Silver geeft Obama een winstkans van bijna 75 procent in deze staat, waardoor de weg naar het Witte Huis voor Romney erg lastig wordt. Silvers site is een verfrissend tegenwicht tegen campagnewijsheden die de Amerikaanse media domineren. Romneys ‘momentum’, een opmars die wordt verondersteld in landelijke peilingen, zegt volgens Silver niet veel over zijn winstkansen.

Een andere onmisbare site is realclearpolitics.com. Real Clear Politics verzamelt en weegt dagelijks de belangrijkste peilingen, landelijk en in ‘swing states’. Interessant is dat Romney uit dit gewogen overzicht van de peilingen veel gunstiger komt dan uit de analyse van Silver.

Eindeloos gevarieerd en goed zijn deze verkiezingen de politiek-inhoudelijke blogs. Ezra Klein verrast op zijn ‘Wonkblog’ (washingtonpost.com/blogs/ezra-klein) dagelijks met verhalen over de beleidsmatige kant van de verkiezingen, een aspect dat hoofdzakelijk wordt genegeerd in de dagelijkse horse race-verhalen. Ook de moeite waard zijn de heet-van-de-naald-analyses op het blog The Monkey Cage, geschreven door een groep politicologen.

Wie meer geïnteresseerd is in de hitte van de verkiezingsstrijd, kan terecht bij de vele bloggende journalisten die meereizen met de campagnes van Romney en Obama. De ietwat sarcastische Dave Weigel van Slate is met zijn blog en twitteraccount één van mijn favorieten: slate.com/blogs/weigel en @daveweigel.