Onduidelijkheid over fusie TNT Express en UPS

De winst van TNT Express is in het derde kwartaal met 43,8 procent gestegen op een licht hogere omzet. De omzet nam met 2,1 procent tot 1,81 miljard euro toe. De winst bedroeg 9 miljoen euro. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers.

Het bedrijf meldde bij de presentatie van de cijfers nog steeds te werken aan een reactie op het bezwaar van de Europese Commissie tegen de overname van TNT door de Amerikaanse branchegenoot UPS. Afgelopen februari maakten beide partijen bekend dat het bedrijf uit het Amerikaanse Atlanta een bod had gedaan van 5,1 miljard euro. Maar tien maanden later is het nog altijd niet duidelijk of de fusie doorgang kan vinden.

Op 19 oktober maakten UPS en TNT Express bekend dat ze een ‘verklaring van bezwaar’ van de Europese Commissie hadden ontvangen. Dat betekent dat Brussel niet akkoord gaat met de overname, tenzij aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

In het gezamenlijke persbericht dat UPS en TNT Express op 19 oktober naar buiten brachten, deden de twee bedrijven zo nonchalant mogelijk over de bezwaren van de Europese Commissie. De verklaring, zo meldden de twee bedrijven, „is een normale stap in de tweede fase van de fusieprocedure”. Die tweede fase ging al afgelopen juli in, toen de Europese Commissie aankondigde dat er meer onderzoek nodig was om de overname te kunnen goedkeuren. Joaquín Almunia, de Europese commissaris voor Mededinging benadrukte eerder deze maand dat „de bezwaren moeten worden weggenomen door concessies”.