Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ombudsman Brenninkmeijer vreest dadendrang VVD en PvdA

De burger is niet gebaat bij de grote dadendrang in het regeerakkoord van VVD en PvdA. De Rijksdienst kan de vele voorgaande wetswijzigingen al nauwelijks aan en de doelen van nieuw beleid worden zelden gehaald, waarschuwt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vanochtend in Trouw.

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2011 aan de Tweede Kamer. ANP / Phil Nijhuis

De burger is niet gebaat bij de grote dadendrang in het regeerakkoord van VVD en PvdA. De rijksdienst kan de vele voorgaande wetswijzigingen al nauwelijks aan en de doelen van nieuw beleid worden zelden gehaald, waarschuwt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij heeft hier begin deze maand al een brief over gestuurd naar de informateurs. De oproep is volgens een woordvoerder nog altijd van kracht.

In Den Haag is volgens Brenninkmeijer veel te weinig oog voor de uitvoering en gevolgen van de nieuwe wetten. Uitvoeringsdiensten zoals belastingdienst, UWV en gemeenten geven volgens hem wel eens aan dat de nieuwe regelgeving doorvoeren in dit tempo niet mogelijk is. “Maar daar hebben de ministers geen boodschap aan.”

De partijen hebben verkiezingsbeloften gemaakt en komen daarom met nieuwe wetgeving, maar met gedegen wetgeving zijn burgers volgens Brenninkmeijer meer gediend. Nu zouden ze nauwelijks weten waar ze aan toe zijn omdat er steeds nieuw beleid wordt ingevoerd. “Hoe kun je als arbeidsgehandicapte in het hier en nu je thuiszorg organiseren, wanneer pas twee jaar later vast komt te staan welk budget je daarvoor hebt?”, vraagt Brenninkmeijer zich af.

Ook voor studenten is de onzekerheid groot omdat de studiefinanciering van jaar tot jaar verandert. Verder is er de laatste jaren veel onduidelijkheid geweest over de AOW-gerechtigde leeftijd. “Als ministers denken dat het doel van de wet niet gehaald wordt, stellen ze het beleid vaak zo weer bij en ontstaat een nog grotere chaos. Ja, het is echt heel erg.”